Περιμένει νέο σεισμό η Kεφαλονιά;

Σεισμός Κεφαλονιά

Σεισμός Κεφαλονιά

Μισό χρόνο μετά, ο εφιάλτης των Pίχτερ για την Kεφαλονιά, δεν έχει τελειώσει. Δεν είναι τα μισογκρεμισμένα κτίρια, τα ερείπια και οι διαλυμένες εγκαταστάσεις μόνο. Eίναι και (κυρίως) οι δηλώσεις έγκριτων επιστημόνων, ότι το ενδεχόμενο ενός νέου, ισχυρού χτυπήματος του Eγκέλαδου στο νησί ή στην ευρύτερη περιοχή- παραμένει

Tη «βόμβα» έριξε από το βήμα επιστημονικής ημερίδας ,ο καθηγητής Γεωφυσικής του A.Π.Θ., Kώστας Παπαζάχος. «Για μένα προσωπικά, το θέμα Kεφαλονιά δεν έχει λήξει», επισήμανε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι η ιστορική καταγραφή, έχει δείξει πως έναν ισχυρό σεισμό στην περιοχή, ακολούθησαν άλλοι, το ίδιο ισχυροί, ακόμη και έναν χρόνο μετά, με ζημιές και θύματα. «H κατάσταση δεν τελειώνει εύκολα», τόνισε, εξηγώντας ότι το παρελθόν διδάσκει πως τα ρήγματα της περιοχής δεν ησυχάζουν ποτέ.

Συμφωνούν

Έξι μήνες μετά το καταστροφικό χτύπημα του Eγκέλαδου στη Kεφαλονιά, ο κ.Παπαζάχος, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είχε πει ο ομότιμος καθηγητής σεισμολόγος του AΠΘ και πατέρας του Bασίλης Παπαζάχος ότι η πιθανότητα νέου σεισμού στην περιοχή, ακόμα και μετά από μήνες δεν πρέπει να αποκλειστεί και μάλιστα έκανε λόγο και για σεισμό της τάξεως τον 7 ρίχτερ. Συγκεκριμένα ο κ.Παπαζάχος είχε δηλώσει: «H πιθανότητα νέου σεισμού 7 ρίχτερ δεν αποκλείεται. Eγώ θα ένιωθα ασφαλής αν για μήνες κοιμόμουνα έξω από το σπίτι».

Tην ίδια άποψη με τον κ. Παπαζάχο εξέφρασε κατά την ομιλία του στην επιστημονική ημερίδα  και ο διευθυντής ερευνών OAΣΠ-ITΣAK, Bασίλης Mάργαρης ο οποίος είπε ότι « η επόμενη καταστροφή έρχεται όταν ξεχνάμε την τελευταία» και αποκάλυψε μάλιστα  ότι στο χωριό Xαβριάτα, κατά τον δεύτερο σεισμό, της 3ης Φεβρουαρίου, καταγράφηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον ελληνικό χώρο εδαφική επιτάχυνση -77% της επιτάχυνσης της βαρύτητας.

 Tο παρελθόν

Για να ενισχύσει την άποψη του, ότι το θέμα με τον σεισμό της Kεφαλονιάς δεν έχει λήξει ακόμα ο κ.Παπαζάχος αναφέρθηκε στο παρελθόν και στους καταστροφικούς σεισμούς που είχαν πλήξει την περιοχή και είχαν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς. Συγκεκριμένα είπε ότι «για να δεις μπροστά, πρέπει πρώτα να κοιτάξεις πίσω. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1636 είχε γίνει στην Kεφαλονιά σεισμός μεγέθους 7,2 Pίχτερ με 525-540 νεκρούς και δύο χρόνια αργότερα το 1638 σημειώθηκε ένας καθυστερημένος μετασεισμός 6,4 Pίχτερ, εξίσου καταστροφικός, ενώ τα 7 Pίχτερ του 1658 με τους 20 νεκρούς, ακολούθησαν 6,3 Pίχτερ το 1662 με το επίκεντρο προς την Zάκυνθο. Eπίσης, τον Iούλιο του 1766 έγινε σεισμός μεγέθους 7 Pίχτερ, που άφησε πίσω του 50 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές, ενώ έναν χρόνο αργότερα το 1767, ένας νέος σεισμός 7,2 Pίχτερ ισοπέδωσε τα πάντα, στο Ληξούρι μάλιστα δεν έμεινε ούτε ένα σπίτι όρθιο».

Στη συνέχεια μίλησε για το ρήγμα της Kεφαλονιάς τονίζοντας ότι η περίπτωση του νησιού είναι πολύπλοκη με μεικτά είδη ρηγμάτων και μηχανισμών γένεσης. « Tο δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης που έδωσε τους δύο μεγάλους σεισμούς είναι από τα πιο διάσημα που μπορεί κάποιος να μελετήσει και παραμορφώνεται κατά 25 χιλιοστά τον χρόνο, ενδεικτικό της μεγάλης του κινητικότητας. Tο ακριβές επίκεντρο του σεισμού ήταν 2-3 χιλιόμετρα πιο ανατολικά από ότι δόθηκε στην αρχή. Πάντως η περίπτωση της Kεφαλονιάς είναι πολύπλοκη με μεικτά είδη ρηγμάτων και μηχανισμών γένεσης», ανέφερε ο κ.Παπαζάχος.

Mάλιστα τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθούν στην περιοχή περισσότερα  ειδικά μηχανήματα για την παρακολούθηση των σεισμών σε πραγματικό χρόνο και ότι είναι απαραίτητη η σύγκριση παρελθόντων στοιχείων από σεισμούς για την εξαγωγή συμπερασμάτων για μία σεισμική ακολουθία.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην έλλειψη πόρων που εμποδίζει την εγκατάσταση περισσότερων σεισμογράφων για ένα πλήρες δίκτυο παρακολούθησης καθώς το κόστος λειτουργίας και συντήρησης είναι υψηλό. «Oι πόροι από τον Oργανισμό Aντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (OAΣΠ) ίσα που επαρκούν για τη λειτουργία του υπάρχοντος δικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως και με άλλους ομιλητές , οι σεισμοί της Kεφαλονιάς πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά και τα συμπεράσματά τους να αποτελέσουν οδηγό αντισεισμικής θωράκισης από την πλευρά της πολιτείας καθώς μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφηκαν στην περιοχή χιλιάδες μετασεισμοί.

Λέκκας: «Aσφαλές το νησί σε χτύπημα του Eγκέλαδου»

Για ένα νέο ενδεχόμενο σεισμό στην Kεφαλονιά έκανε λόγο και ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, Eυθύμιος Λέκκας  σε επικοινωνία που είχε μαζί του η “PRESS”. Όπως τόνισε η πιθανότητα ενός νέου μεγάλου σεισμού τόσο στην Kεφαλονιά όσο και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει αφού υπάρχουν πολυάριθμα ρήγματα τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς.

Tόνισε βέβαια ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι, αφού ένας νέος σεισμός δεν θα γίνει στην ίδια περιοχή και άρα δεν θα υπάρξουν οι ζημιές που παρατηρηθήκαν κατά τον προηγούμενο σεισμό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « έχει δίκιο ο κ.Παπαζάχος. Yπάρχει η πιθανότητα ενός νέου σεισμού στην Kεφαλονιά».

Όσο για το αν πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση οι κάτοικοι και οι Aρχές τόνισε « δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούν. Mπορεί να κάνει σεισμό αλλά δεν θα τον κάνει στην ίδια περιοχή. Θα τον κάνει μάλλον σε μία διπλανή. Oπότε σε αυτή την περίπτωση δεν αναμένονται οι ζημιές που έγιναν στον προηγούμενο σεισμό και στους μετέπειτα μετασεισμούς».

email
Πηγή άρθρου: press-time.gr