Ακραίες παλίρροιες στον πλανήτη

Παλίρροια

Παλίρροια

Η πλημμυρίδα ανεβαίνει πολύ ψηλότερα από ό,τι συνήθως αυτές τις ημέρες λόγω της συζυγίας, ή ευθυγράμμισης, ανάμεσα στη Γη, στον Ήλιο και στη Σελήνη.

Οι παλίρροιες προκαλούνται από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και του Ήλιου σε μεγάλες μάζες νερού. Το φαινόμενο είναι όμως πιο έντονο αυτές τις ημέρες επειδή η Σελήνη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο (συζυγία) και η βαρυτική έλξη της έρχεται να προστεθεί στη βαρυτική έλξη του Ήλιου.

Επιπλέον, οι βαρυτικές δυνάμεις που δέχεται η Γη από τον Ήλιο και τη Σελήνη βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο μέγιστο: Στις 2 Ιανουαρίου η Γη βρέθηκε στο περιήλιο, δηλαδή στην ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο. Και λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειο, την ελάχιστη απόστασή της από τη Γη.

Αστρονομικές πλημμύρες στο μέγιστο

«Όταν αυτά τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα, είτε στη φάση της Πανσελήνου είτε στη Νέα Σελήνη, το αποτέλεσμα είναι να φτάνουν στο μέγιστο οι αστρονομικές πλημμύρες» εξηγεί ο μετεωρολόγος Νταν Σάτερφιλντ στο ιστολόγιό του, το οποίο φιλοξενεί η Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικής.

«Στις τοποθεσίες όπου το εύρος της παλίρροιας είναι υψηλό, όπως στη Μάγχη, στη βόρεια Αυστραλία ή στον Κόλπο του Φούντι στον Καναδά, τα επίπεδα του νερού μπορεί να φτάσουν πραγματικά ψηλά» προσθέτει.

Ερασιτεχνικές φωτογραφίες από τέτοιες υψηλές παλίρροιες (king tides στα αγγλικά) μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό που έχει δημιουργήσει στο Flickr η υπηρεσία Φυσικών Πόρων του Μέριλαντ.

Πηγή άρθρου: tovima.gr