Δεύτερο πιράνχας στον Έβρο – Μην πετάτε ψάρια στα ποτάμια!

Πιράνχας

Πιράνχας

Από τον Αμαζόνιο στον… Έβρο και από εκεί στο αγκίστρι.

Παρά το ότι το πιράνχας είναι ένα είδος ψαριού που δεν συναντάται επ’ ουδενί στον ελληνικό χώρο, τον τελευταίο καιρό ψαρεύτηκαν δύο στον Έβρο!

Το δεύτερο πιράνχας – μήκους 25 εκατοστών – βρέθηκε στο ύψος της Βύσσας, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Το τροπικό ψάρι έπιασε ο 58χρονος Κώστας Τσολακίδης και το έστειλε στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), όπου οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι ανήκει στην οικογένεια pyrocentus nattereri και είναι γνωστό ως «πιράνχα με την κόκκινη κοιλιά».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάποιος τον είχε στο ενυδρείο του και επειδή το βαρέθηκε το πέταξε στο ποτάμι…

Οι επιστήμονες ωστόσο είναι καθησυχαστικοί, αφού το συγκεκριμένο είδος ζει σε θερμοκρασία νερού που κυμαίνεται από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα, μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα, να μην μπορεί να επιβιώσει.

“Είναι ένα από τα τουλάχιστον δέκα διαφορετικά είδη που ζουν στη Νότια Αμερική, στον Αμαζόνιο, ιδιαίτερα στον παραπόταμό του, τον Παρανά” λέει στα Νέα, ο βιολόγος-ιχθυολόγος Αργύρης Καλλιανιώτης, διευθυντής στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) στη Νέα Πέραμο Καβάλας.

“Προφανώς, λοιπόν, μεγάλωσαν τόσο πολύ που οι ιδιοκτήτες τους, είτε στη Βουλγαρία, είτε στην Αδριανούπολη, προτίμησαν να τα ξεφορτωθούν” υποστηρίζει ο κ. Καλλιανιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πιράνχας είχε βρεθεί στα δίχτυα τούρκου ψαρά.

Μην απελευθερώνετε ψάρια από ενυδρεία σε ποτάμια

«Στο Νέστο έχουμε ήδη εντοπίσει εννιά ξενικά είδη, ενώ είναι δύσκολο να μελετήσουμε σ΄αυτό το πεδίο, τον ποταμό Έβρο» αναφέρει ο ερευνητής του ΙΝΑΛΕ Μάνος Κουτράκης.

Ο ίδιος φέρνει ως παράδειγμα την αμερικάνικη πέστροφα που έχει εντοπιστεί στο Νέστο και διαταράσσει τον πληθυσμό της ντόπιας πέστροφας, γιατί είναι πιο «χωροκατακτητική» αλλά τουλάχιστον, όπως υπογραμμίζει, δεν «ανακατεύεται» γενετικά με την ελληνική πέστροφα.

«Πολλές φορές, κυρίως από άγνοια, μεταφέρονται είδη από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό τον εμπλουτισμό ενός οικοσυστήματος, όμως το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διατάραξή του» προσθέτει.

Ο κ. Κουτράκης κάνει έκκληση σε όσους έχουν ενυδρεία να μην ελευθερώνουν σε ποτάμια και λίμνες τα ψάρια, όταν μεγαλώσουν πολύ ή απλά όταν δεν τα θέλουν πια.

«Καλύτερα να τα επιστρέφουν στα καταστήματα απ΄όπου τα αγόρασαν» προτείνει.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr