«Επενδύστε στα οικιακά φωτοβολταϊκά»

φωτοβολταϊκά

Τα φωτοβολταϊκά

Προειδοποίηση στους Βρετανούς και Ιταλούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας απηύθυναν αναλυτές της GlobalData με την οποία τους καλούν να επενδύσουν στα οικιακά φωτοβολταϊκά, ειδάλλως θα επωμιστούν τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στις χώρες τους.

Παρότι, η ισοτιμία δικτύου (grid parity) για τα φωτοβολταϊκά θα αργήσει μερικά ακόμα χρόνια για τους οικιακούς καταναλωτές στη Μεγάλη Βρετανία, οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν την ηλιακή ενέργεια μια έξυπνη επιλογή.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο το 2013, εκτιμά η GlobalData, αφενός λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου που οδηγούν την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο σε υψηλά επίπεδα και αφετέρου λόγω των επιδοτήσεων (παρότι μειούμενων) στις ΑΠΕ.

Οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ αποτελούν τόσο κόστος όσο και μια ευκαιρία για τους οικιακούς καταναλωτές λέει η GlobalData και επισημαίνει πως εκείνοι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού ή να δανειστούν χρήματα για αυτό το σκοπό, πρέπει να επενδύσουν. «Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν», προσθέτει.

Νοτιότερα, στην ηλιόλουστη Ιταλία, η επένδυση στα οικιακά φωτοβολταϊκά θεωρείται ακόμα ελκυστικότερη, τη στιγμή που η ηλιακή ενέργεια μπορεί να σπρώξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος προς τα κάτω από το 2014 και μετά.

Η GlobalData κάνει ειδική αναφορά και στην ενεργειακή φτώχεια που χτυπάει εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, και προτείνει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να επικεντρωθούν στην ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση αντί να πωλούν απλά κιλοβατώρες, ώστε να μην βρεθούν στο στόχαστρο της κοινής γνώμης.

Πηγή άρθρου: econews.gr