Έρχεται ο καύσωνας και δεν θα μείνει για λίγο – Έως και 41 βαθμούς η θερμοκρασία

Καύσωνας

Καύσωνας

Ως τους 41 βαθμούς Κελσίου θα αναρριχηθεί ο υδράργυρος – Μακριά από τον ήλιο τα μεσημέρια, ελαφριά διατροφή και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας συστήνουν οι ειδικοί.

«Κόκκινο» θα χτυπήσει το θερμόμετρο από σήμερα και κατά τις επόμενες ημέρες, με τον καύσωνα να είναι πιο έντονος στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και τις θερμοκρασίες να φτάνουν, κατά τόπους στα ηπειρωτικά, στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Τόσο σήμερα όσο και το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, που όμως δεν θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα έξι μποφόρ, ενώ στις βόρειες περιοχές, κυρίως στη Μακεδονία, τις ορεινές περιοχές της Λάρισας και την ορεινή Θράκη, θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Από τη Δευτέρα -και κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. Το απόγευμα της Τετάρτης στα κεντρικά και βόρεια της χώρας θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις και μπόρες κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Από το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη η ζέστη θα είναι πιο υποφερτή, με κάμψη της θερμοκρασίας, που ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με μέγιστη θερμοκρασία στους 37- 39 βαθμούς.

Φάτε ελαφρά και αποφύγετε την σωματική δραστηριότητα


Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τηρώντας κάποιους απλούς κανόνες στη διατροφή τους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει οι άνθρωποι να υδατώνονται σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, «δηλαδή το σώμα να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών, όχι μόνον από το νερό, αλλά και από άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Η υδάτωση επιτελείται και με επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό», τονίζει.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας -που δίνουν πολλές θερμίδες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά (όπως το σουβλάκι, οι πίτσες, οι βαριές σάλτσες και τα τηγανητά), η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο, γιατί το αλκοόλ αυξάνει τη διούρηση, δηλαδή την αποβολή νερού από τον οργανισμό και να καταναλώνονται φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, καθώς το αλάτι συμβάλλει στο να κρατήσει το σώμα τα υγρά του. Τέλος, θα πρέπει τα γεύματα να είναι πολλά και συχνά, προκειμένου να μην φορτώνεται ο οργανισμός με πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα.

Αν είναι απαραίτητο να γίνουν βαριές σωματικές εργασίες -και ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία- θα πρέπει να προγραμματιστούν εκτός χρόνου θερμοκρασιακής αιχμής, δηλαδή πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα.

Ένα άλλο μέτρο που βοηθάει είναι τα χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος. Ένα κρύο ντους ή μπάνιο αμέσως μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία, ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρες το σπίτι θα πρέπει να παραμένει κλειστό, αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο, αυτή θα πρέπει να γίνεται πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα, με τη χρήση πάντα κατάλληλης αντηλιακής κρέμας.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες


Ειδικά για άτομα με επιληψία ή προβλήματα καρδιάς, νεφρών ή ήπατος, που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα υγρών, ή έχουν προβλήματα κατακράτησης υγρών στο σώμα τους, επιβάλλεται να συμβουλεύονται γιατρό ή διαιτολόγο πριν αυξήσουν την κατανάλωση υγρών.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών. Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα, όπως διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιυπερτασικά, ηρεμιστικά και νευρολογικά, για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr