Έξοδος από την κρίση με πράσινη ενέργεια

«Ανάγκη και ελπίδα αυτής της εποχής η πράσινη ανάπτυξη»

«Ανάγκη και ελπίδα αυτής της εποχής η πράσινη ανάπτυξη».(Πηγή φώτο:newplanners.eu)

Στον ενεργειακό «οδικό χάρτη» 2050 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει τις προτάσεις της για τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια και την ανταγωνιστικότητα.

Το σχέδιο της Κομισιόν όμως δεν μοιάζει να πείθει τους πάντες.

Για το λόγο αυτό Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Δανία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες συνέδριο με σκοπό να πείσουν κυβερνήσεις, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα για την αναγκαιότητα του νέου ενεργειακού σχεδίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας Μάρτιν Λίντεγκααρντ είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο δρόμο προς μια «τρίτη βιομηχανική επανάσταση», η οποία θα δώσει απαντήσεις σε πολλά ανοιχτά ερωτήματα: «Αντιμετωπίζουμε κρίση στην οικονομία, το περιβάλλον και τους ορυκτούς πόρους, τομείς που σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους.

Είναι προφανές ότι δεν είμαστε σε θέση να λύσουμε τη μια κρίση χωρίς να λύσουμε και την άλλη».

Με φειδώ οι επιδοτήσεις

Το κόστος της παραγόμενης ενέργειας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ σχετικοποιεί το επιχείρημα εκείνων που βλέπουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Είναι ζήτημα κόστους, τονίζει ο επίτροπος, και το κόστος δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από ότι σε άλλες περιοχές της γης.

Την ίδια στιγμή όμως ο Γκίντερ Έτινγκερ θεωρεί ότι θα πρέπει να εξακολουθήσει να επιδοτείται η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπου όμως είναι δυνατόν θα πρέπει να αποφασίζουν οι νόμοι της αγοράς.

Δίνει ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική: «Στόχος μας είναι η εναρμόνιση, αλλά ακόμα και η χρήση κοινής τεχνολογίας εκμετάλλευσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη εντός της τρέχουσας δεκαετίας».

«Πράσινη επανάσταση»

Η Κομισιόν επενδύει πολλά στην «πράσινη» επανάσταση»

Η επανάσταση στην οικονομία με τη βοήθεια της αποκαλούμενης πράσινης ανάπτυξης είναι ένα από τα αγαπημένα «παιδιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της Κομισιόν είναι να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ενεργειακή επάρκεια και η ανταγωνιστικότητα.

Οι χώρες-μέλη είναι μεν κατά βάση σύμφωνες με το ενεργειακό σχέδιο της Κομισιόν. Όταν όμως πρέπει να περάσουν στο στάδιο της εφαρμογής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει μάταια την υποστήριξη των χωρών-μελών

Πηγή άρθρου: Deutsche welle, skai.gr