Κυριακή 30 Ιουνίου πεζοπορία στον Αίνο

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης που αναπτύσσει, και μετά την επιτυχημένη εκδρομή που διοργάνωσε με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, συνεχίζει τις εκδηλώσεις του με πεζοπορία στο μονοπάτι “Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα- Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου ” την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013.

Κατά την πεζοπορία, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προστατευόμενη περιοχή, το δάσος της κεφαλληνιακής Ελάτης του Αίνου και τη μοναδικότητά του, ενώ μέσα από τον εντοπισμό σπανίων ειδών φυτών και ζώων, θα δοθεί η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους για μια περαιτέρω εξοικείωση με την βιοποικιλότητα του Δρυμού.

Ξεχωριστή συζήτηση θα γίνει για το βιολογικό κύκλο της Ελάτης, τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την βραδεία ανάπτυξή της και την, ως εκ τούτου, επιτακτική ανάγκη προστασίας της.

Όσοι ενδιαφέρονται, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, στο τηλέφωνο 26710-29258 ή στο E-mail του Φορέα foreasainou [at] ath [dot] forthnet [dot] gr. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν θα μπορέσετε να διαθέσετε όχημα για την μεταφορά επισκεπτών που δεν διαθέτουν δικό τους.

Θα συναντηθούμε στις 08.30 το πρωί στο χώρο στάθμευσης της Κεντρικής Πύλης του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Περιγραφή της διαδρομής

Το μονοπάτι “Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα” έχει μήκος 6.184 m. Αποτελεί κυκλική διαδρομή, με σημείο έναρξης και τερματισμού 190 mανατολικά της διασταύρωσης του κεντρικού δρόμου με τον παράδρομο του Περιβαλλοντικού Κέντρου (υψόμετρο: 1.384 m). Η χρονική διάρκεια της διαδρομής υπολογίζεται σε περίπου 3 ώρες.

Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός, καθώς κατά το Τμήμα Α είναι η διαδρομή ελαφρώς ανηφορική (κλίση 10-30%) και κατά το τμήμα Β ελαφρώς κατηφορική (κλίση 10-20% επί του κεντρικού οδικού άξονα), συνεπώς η διαδρομή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού, βρίσκεται εντός του δάσους της κεφαλληνιακής Ελάτης.

Οι επισκέπτες θα συναντήσουν μερικά ξέφωτα, τα οποία προσφέρουν εξαιρετική θέα προς τις ΝΔ πλευρές της Κεφαλονιάς. Στη θέση ‘Χιονίστρα’ βρίσκεται περιφραγμένο το πυκνότερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής εξάπλωσης της Viola cephalonica (κεφαλληνιακής Βιολέτας), στενότοπου ενδημικού του Αίνου.

Σας περιμένουμε!

email
Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam