Κλείνει στο Ρίο ντε Ζανέιρο μια από τις μεγαλύτερες χωματερές του κόσμου

Ημιπαράνομοι ρακοσυλλέκτες ανταγωνίζονται τα όρνεα και τους γλάρους για μια ζωή στο Ζαρντίμ Γκραμάσου

Ημιπαράνομοι ρακοσυλλέκτες ανταγωνίζονται τα όρνεα και τους γλάρους για μια ζωή στο Ζαρντίμ Γκραμάσου. (Φωτογραφία: Associated Press ).

Έπειτα από 34 χρόνια δυσώδους λειτουργίας, μια από τις μεγαλύτερες χωματερές του κόσμου κλείνει οριστικά στη Βραζιλία. Η χωματερή Ζαρντίμ Γκραμάσου στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ένα βουνό από σκουπίδια που κατέλαβε τη θέση ενός υγροβιότοπου και γέμιζε με βρομερά υγρά τον Κόλπο του Γκουαναμπάρα, θα καλυφθεί με χώμα και θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή βιοαέριου.

Λιγότερο σαφές είναι το τι θα απογίνουν οι 1.700 και πλέον άνθρωποι που ζούσαν ημιπαράνομα στη χωματερή αναζητώντας μέταλλα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά ανάμεσα στους 9.000 τόνους απορριμμάτων που κατέφθαναν κάθε μέρα.

Γνωστοί ως «καταντόρες» στα πορτογαλικά, οι ρακοσυλλέκτες πρόκειται να λάβουν μια αποζημίωση 7.500 δολαρίων, από τα οποία ένα μέρος θα προέλθει από την πώληση του βιοαέριου στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων Petrobras.

Σίγουρα όμως δεν έχουν θέσει στο νέο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, μια σύγχρονη εγκατάσταση με τετραπλό στρώμα μόνωσης στον πυθμένα της, η οποία δημιουργήθηκε στην περιοχή του Σεροντεπίκα.

Η χωματερή Ζαρντίμ Γκραμάσου, με έκταση 1.300 στρωμάτων και βάθος 60 μέτρων, θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής οικιστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής αδιαφορίας. Δημιουργήθηκε το 1978 στην περιοχή ενός οικολογικά ευαίσθητου παράκτιου βαλτότοπου και μάλιστα πάνω σε ασταθές έδαφος. Δεδομένου ότι ο πυθμένας της δεν ήταν στεγανός, τα βρομερά υγρά που απορρέουν από την αποσύνθεση των σκουπιδιών κατέληγαν στον Κόλπο του Γκουαναμπάρα, καθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος του ακατάλληλο για κολύμβηση.

Μετά την κάλυψη του βουνού του Ζαρντίμ Γκραμάσου με χώμα, οι υπεύθυνοι θα ανοίξουν περίπου 200 γεωτρήσεις μέσα στα απορρίμματα, από τις οποίες θα συλλέγουν το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο που παράγεται κατά την αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων.

Μέχρι σήμερα, το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθέρωνε η χωματερή αντιστοιχούσε στο 20% των συνολικών εκπομπών του Ρίο.

Το κλείσιμο του Ζαρντίμ Γκραμάσου έρχεται λίγους μήνες αφότου η Πόλη του Μεξικού έκλεισε την ακόμα μεγαλύτερη χωματερή του Μπόρντο Πονιέντε.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν η εμφάνιση χιλιάδων παράνομων χωματερών, κάτι που οι αρχές του Ρίο ντε Ζανέιρο διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να αποφύγουν.

email
Πηγή άρθρου: in.gr