Περί πρόγνωσης σεισμών από ερασιτέχνες….

Σεισμοί 1953

Σεισμοί 1953

“Πρόγνωση σεισμού είναι η πρόβλεψη, με σιγουριά, ότι συγκεκριμένου μεγέθους σεισμός πρόκειται να συμβεί σε συγκεκριμένο τόπο και σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Η πρόγνωση που αφορά τους σεισμούς που γεννώνται με φυσικές διαδικασίες στο Γήινο φλοιό δεν έχει επιτευχθεί ως σήμερα, υπήρξαν και υπάρχουν όμως προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Θεωρείται, από μερίδα επιστημόνων, απίθανο να υπάρξει πρόβλεψη σεισμών με χρονική ακρίβεια μεγαλύτερη του ενός ή δύο ετών ή ίσως και χρονική ακρίβεια δεκαετίας και από πολλούς τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση η ίδια η σκοπιμότητα πιο βραχυπρόθεσμων προβλέψεων. Για ρήγματα που έχουν μελετηθεί επαρκώς στατιστικά, μπορούν να συνταχθούν μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής και να γίνουν εκτιμήσεις της πιθανότητας ότι σεισμός κάποιας τάξης μεγέθους θα επηρεάσει την τοποθεσία εκείνη εντός διαστήματος αριθμού μερικών ετών ή δεκάδων ή και εκατοντάδων ετών.

H προσπάθεια για βραχυπρόθεσμη πρόγνωση έχει επικεντρωθεί κυρίως στην αναζήτηση και μελέτη των αξιοποιήσιμων παραμέτρων πρόδρομων σεισμικών φαινομένων”

Αυτά αναφέρει η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια σχετικά με την προγνωση των σεισμών. Εχουμε δεχτεί πολλές ερωτήσεις για αυτό το θέμα απο αναγνωστες μας . Η θέση μας απαλλαγμένη απο θεωρίες συνομωσίας , και ερασιτεχνικούς πειραματισμούς είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής πρόβλεψη ενός σεισμικού γεγονότος. Εχουν γινει πράγματι βήματα πρός την σωστή κατεύθυνση από επιστήμονες όμως η πολυπόθητη ακρίβεια δεν έχει ακόμα υπάρξει. Καί οταν λέμε πρόγνωση εννοούμε ΣΑΦΗ προσδιορισμό μεγέθους , τόπου και χρόνου (το ελάχιστο) και το κυριώτερο ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ !!!!

Βεβαια και πολλοί ερασιτέχνες ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο όμως και εκεί τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά και συνήθως μη αξιοποιήσιμα. Ομως άν στον επιστημονικό κόσμο επικρατεί μία σοβαρότητα όσον αφορά τις πληροφορίες που διαρρέουν , (λόγω της φύσεως του αντικειμένου) , στον ερασιτεχνικό ερευνητικό κόσμο τα πράγματα είναι τελείως ασύδοτα . Επειδή με την διάδοση της ηλεκτρονικής πληροφορίας τέτοιες προβλέψεις βλέπουν συνεχώς τα φώτα της δημοσιότητας , προκαλώντας (μερικές φορές) ακόμα και τον πανικό σε μερίδα των αναγνωστών,θεωρήσαμε υποχρέωση να παρουμε θέση το θέμα.

Μία πρόγνωση γίνεται και σκοπό έχει την αξιοποίηση της πληροφορίας πρός όφελος του πληθυσμού άν πρόκειται να υπάρξει κάποιο γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Ομως γνωρίζετε ακόμα και μια επιστημονική πρόγνωση που θα επαληθευόταν , άν δημοσιοποιείτο σε απροετοίμαστο “κοινό” θα προκαλούσε βαρύτερες απώλειες από τον πανικό , σε συγκριση με το αναμενόμενο γεγονός σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ?
Πόσο μάλλον άν το υποτιθέμενο γεγονός “παιζόταν” άν θα βγεί ή όχι.

Σε αυτό το σημείο έρχονται οι κάθε λογής σεισμοπροφήτες και τσαρλατάνοι και ανεβάζουν πληροφορίες για αναμενόμενα σεισμικά γεγονότα στον Ελληνικό ή διεθνή χώρο με τόση ελαφρότητα και βεβαιότητα , σαν να προβλέπουν μια βροχόπτωση. Και δεν μιλάμε για 5αράκια , αλλά για 6+ που και απο μόνο του σαν νούμερο κάνει τους πάντες να ανησυχούν. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ποικίλουν από το φως του ήλιου , τα σύννεφα , τα ηλεκτρικα ρεύματα , τα μαγνητικά πεδία , τα υπόγεια “συστατικά” μέχρι και αστρολογικά φαινόμενα ή και ….αστρολογικές προβλέψεις. Και άν αυτά κάνουν κάποιο γνώστη να γελάει , σε άλλους ανθρώπους που έχουν άγνοια ,τους κάνει να ανησυχούν. Οταν μάλιστα ο τόπος δεν αναφέρεται , αλλά αόριστα “κάπου” στην Ελλάδα θα κάνει σεισμό της τάξεως 6+ μέσα στις επόμενες 5 μέρες …ε τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Φυσικά κανείς δεν σχολιάζει εκ των υστέρων ή δεν τράβηξε το αυτί κάποιου και να του πεί “ελα εδω ρε μάστορα ο σεισμός σου δέν έγινε”…

Κανονικά η πολιτεία θα έπρεπε να επέμβει και να τα σταματήσει . Ομως όλοι δυστυχώς γνωρίζουμε που ζούμε , οπότε μόνοι μας θα πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας.Και ο μόνος τρόπος προστασίας είναι το “φιλτράρισμα” της πληροφορίας.Μην υιοθετούμε ότι διαβάζουμε άν δεν προέρχεται απο επιστημονικά χείλη . Συνήθως (και 99% στην περίπτωση την σεισμών) δέν ισχύει.

Όμως θα ήταν άδικο άν δεν αναφερθούμε και στους αγνούς ερασιτέχνες ερευνητές (όπως ο φίλος μου ο Σωτήρης) που έχουν υιοθετήσει τους δικούς τους τρόπους (άσχετα άν είναι στο σωστό δρόμο ή όχι- η προσπάθεια μετράει σε ένα ερευνητή- ) , και οι οποίοι για ερευνητικούς και μόνο σκοπούς δημοσιοποιούν πληροφορίες της έρευνάς τους , με επισήμανση ότι ο σκοπός είναι η “επαλήθευση” ή όχι , με στόχο τη βελτίωση της έρευνας και όχι τον πανικό.

Εναπόκειται σε μας λοιπόν να ξεχωρίσουμε ένα σεισμοπροφήτη απο ένα σοβαρό (και όχι σοβαροφανή) ερασιτέχνη ερευνητή . Δύσκολη η επιλογή γιατί στην Ελλάδα θεωρούμε δεδομένο το “είσαι ότι δηλώσεις”

EARTHQUAKE-NOW

email