Ραντεβού στο Άριστο-Τέλειο Κυλικείο για ανακύκλωση

ΑΠΘ

ΑΠΘ(Πηγή φωτογραφίας:voria.gr)

Το πρώτο θεματικό κυλικείο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών λειτουργεί στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθούν και άλλα κυλικεία στο πλαίσιο του Οίκο-ΑΠΘ

Καρέκλες και τραπέζια από επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα, σκαλωσιές από πολυκατοικίες, κάδοι ανακύκλωσης, επαναφορτιστές μπαταριών και γλάστρες από πλαστικά μπουκάλια είναι η εικόνα του πρώτου θεματικού κυλικείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Οδοντιατρική Σχολή.

Εδώ και ένα μήνα άνοιξε τις πόρτες του στους φοιτητές, αποτελώντας παράδειγμα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

«Θέλουμε τα κυλικεία να αποτελούν ένα παράδειγμα, πηγαίνοντας εκεί οι φοιτητές να ενημερώνονται και να παραδειγματίζονται» δήλωσε στη Voria.gr o Ιωάννης Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Η θεματική του συγκεκριμένου κυλικείου είναι ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Εντός του χώρου ανακυκλώνεται προς το παρόν χαρτί με ειδικούς κάδους ενώ στη συνέχεια η ανακύκλωση θα επεκταθεί και σε άλλα υλικά.

Παράλληλα, οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες, καθώς υπάρχει ειδικός σταθερός φορτιστής.

Όπως περιγράφει στη Voria.gr, μια από τις φοιτήτριες – εργαζόμενες στο εν λόγω κυλικείο, οι καρέκλες και τα τραπέζια είναι επαναχρησιμοποιούμενα, από μαγαζιά που έχουν κλείσει.

«Για να μην πεταχτούν, τα πήραμε εδώ, κάναμε κάποιες αλλαγές, από καθάρισμα έως λούστρο και τα χρησιμοποιούμε» τόνισε η φοιτήτρια μεταπτυχιακού Φαίη Σουβαλάκη.

Υλικά από παλιές σκαλωσιές από οικοδομές έχουν μετατραπεί σε σταντ, ενώ παλιά πλαστικά μπουκάλια έχουν μετατραπεί σε γλάστρες με αρωματικά φυτά και στολίζουν τους χώρους του κυλικείου.

Ήδη, η ανταπόκριση των φοιτητών είναι πολύ θετική, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Παντής, έχει σημειωθεί μια αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Μέσα στο κυλικείο, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να γευτούν βιολογικά προϊόντα, σαλάτες και φρούτα. «Πουλάμε φρούτα σε τεμάχια και βλέπουμε ότι αρέσει πάρα πολύ» σημείωσε η Φαίη Σκυβαλάκη.

Δεν θα είναι όμως το μοναδικό θεματικό κυλικείο στο ΑΠΘ, καθώς το επόμενο διάστημα δρομολογούνται και άλλα.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Φεβρουαρίου, θα παραδοθεί το δεύτερο θεματικό αυτοδιαχεριζόμενο κυλικείο στο Αγρόκτημα της σχολής Δασολογίας (στον Φοίνικα), το οποίο θα παραπέμπει σχεδιαστικά στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα, ενώ το Μάρτιο θα παραδοθεί αυτό της Φοιτητικής Λέσχης, με θέμα εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Το ΑΠΘ έχει δεσμευθεί στην υιοθέτηση θεμελιωδών πρακτικών της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης με κύριους στόχους την εξοικονόμηση της ενέργειας στο δημόσιο χώρο, την ενθάρρυνση και διάδοση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών των αέριων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη κινητικότητα και την αύξηση της προσβασιμότητας, την ενθάρρυνση και διάδοση της βιολογικής γεωργίας και των παραδοσιακών μορφών καλλιέργειας, την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επισκεπτών του πανεπιστημίου.

Άλλωστε σκοπός των πρυτανικών αρχών είναι να γίνει το ΑΠΘ το πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο πανελλαδικά.