Ρεκόρ απωλειών στους πάγους της Αρκτικής, κλιματικό ντόμινο προβλέπουν οι επιστήμονες

Aρκτική

Aρκτική

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καταμετρήθηκε ο πάγος της Αρκτικής.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΝΑΣΑ, η οποία διατηρεί αρχεία από το 1979, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι συμβαίνουν θεμελιώδεις αλλαγές στην Αρκτική.

Αυτή τη στιγμή ο πάγος καλύπτει έκταση μόλις 1,58 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, ενώ η δεύτερη χαμηλότερη παγοκάλυψη είχε σημειωθεί το Σεπτέμβριο του 2007 και αποτελούσε μέχρι σήμερα το χαμηλότερο ρεκόρ.

Οι δορυφόροι καταγράφουν 13% μείωση των πάγων κάθε δεκαετία κατά τη θερινή περίοδο.

Συνολικά έχει χαθεί το 70% της συνολικής παγοκαλυψης από το 1980, μέχρι σήμερα ενώ και το πάχος του πάγου όπου έχει απομείνει έχει μειωθεί κατά 40%.

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι σύντομα ο πάγος κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2015-2016 κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα και αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει ραγδαία υπερθέρμανση στην Αρκτική.

Η απώλεια του πάγου θα οδηγήσει σε κλιματική ντόμινο αφού θα έχει ως αποτέλεσμα, αρχικά, την εκδήλωση έντονων καταιγίδων, τη δημιουργία μεγάλων κυμάτων και συνακόλουθα την απώλεια ακόμη περισσότερου πάγου από την Αρκτική και αυτό θα προκαλέσει την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου, που βρίσκεται δεσμευμένο για χιλιετίες κάτω από τους πάγους, γεγονός που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνοντας τη συγκέντρωση αέριων στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του πανεπιστήμιου του Ρέντινγκ, η απώλεια του πάγου που υπολογίζεται, μεταξύ 5% και 30%, δεν θα είναι μόνιμη αλλά οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο κλιματικό κύκλο του Ατλαντικού που επαναλαμβάνεται κάθε 65-80 χρόνια και ο οποίος βρίσκεται στη θερμή του φάση από τη δεκαετία του 1970.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες στην Αρκτική έχουν ήδη μεταβληθεί αισθητά. Τα πλοία έχουν ανακαλύψει νέο συντομότερο ρου μέσω του βορειοδυτικού περάσματος της Αρκτικής που προέκυψε μετά το λιώσιμο των πάγων, ενώ ήδη οι κυβερνήσεις των Σκανδιναβικών χωρών, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, διαπραγματεύονται κυριαρχικά δικαιώματα στις βόρειες θάλασσες για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που έχουν εντοπιστεί.

email
Πηγή άρθρου: skai.gr