Ζάκυνθος: ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις κατά της υπεραλίευσης

Eκδηλώσεις Μedasset στη Ζάκυνθο

Eκδηλώσεις Μedasset στη Ζάκυνθο

Μεγάλη ανταπόκριση είχαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΜEDASSET και ο πολιτιστικός οργανισμός «Πλατύφορος» στη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας για τον Τερματισμό της Υπεραλίευσης.

Πάνω από 2000 άτομα ενημερώθηκαν σχετικά με την υπεραλίευση, τις καταστρεπτικές αλιευτικές πρακτικές και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, μέσα από την Έκθεση Φωτογραφίας «Θάλασσα και Άνθρωπος» η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό μεταξύ 20-27 Αυγούστου στο φουαγιέ του Κινηματογράφου «Φώσκολος».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “The End of the Line”.
Πριν την προβολή, ο κος Κωνσταντίνος Στεργίου, Καθ. Ιχθυολογίας- Αλιευτικής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη σύντομη παρουσίασή του ανέφερε ότι «οι ιχθυοπληθυσμοί μειώνονται δραστικά και τα οικοσυστήματα  ερημώνονται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό πρέπει να σταματήσει. Ενδεικτικό είναι ότι περί των 60% των αλιευμάτων στις ελληνικές θάλασσες υπεραλιεύεται».

Ο κος Δρόσος Κουτσούμπας, Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και Αναπλ. Καθ. Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σημείωσε ότι «οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των αποθεμάτων των θαλάσσιων βιολογικών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για την ανάπτυξη ενός δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στο Ιόνιο Πέλαγος και στις
ελληνικές θάλασσες γενικότερα».

Στην εκδήλωση συμμετείχε η κα. Ρόδη Κράτσα, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (για την περίοδο 2007-12), επισημαίνοντας ότι «η υπεραλίευση υποβαθμίζει τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος, την ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμα την αλιευτική οικονομική βιώσιμη δραστηριότητα. Η αντιμετώπισή της επείγει και απαιτεί πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο αλλά και ευαισθητοποιημένη κοινωνία πολιτών και καταναλωτών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκφράσει αυτές τις ανησυχίες και θα υποστηρίξει με σθένος την αειφορία των θαλασσών και των ωκεανών μας με τον πολιτικό
και το θεσμικό του ρόλο στη μεταρρύθμιση της κοινής ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής».

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συμβολική φωτογράφιση για την οποία οι πολίτες, οι ομιλητές και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρατάχθηκαν σε σχήμα ψαριού στέλνοντας έτσι το μήνυμα: «Σταματήστε την Υπεραλίευση, πριν η Αλιεία Καταρρεύσει!».

Παρόμοιες δράσεις και φωτογραφίες από όλη την Ευρώπη θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 από το δίκτυο OCEAN2012, μέλος του οποίου είναι το MEDASSET, ως ένδειξη της υποστήριξης των πολιτών για μια βιώσιμη ευρωπαϊκή αλιευτική πολιτική. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερη κρίσιμη καθώς στο τέλος του χρόνου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Η μεταρρύθμιση αυτή συνιστά μια σημαντική ευκαιρία για μια νέα πολιτική, η οποία θα μπορούσε να βάλει τέλος στην υπεραλίευση και στις καταστρεπτικές αλιευτικές πρακτικές, και να προσφέρει ισότιμη και δίκαιη χρήση των αλιευτικών αποθεμάτων.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με την υποστήριξη του δικτύου OCEAN2012 και την ευγενική παραχώρηση των χώρων από το Δήμο Ζακύνθου και τον Κινηματογράφο «Φώσκολος». Τη φωτογραφική κάλυψη παρε

email
Πηγή άρθρου: econews.gr