«Πέταξε» στα 2€ η αμόλυβδη… με άλλοθι τη Συρία

Τιμή βενζίνας

Τιμή βενζίνας(kefaloniaTodayTeam) , φωτογραφία αρχείου

Eτσι, στα νησιά η αμόλυβδη βενζίνη άγγιξε τις τελευταίες μέρες ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο. Και φυσικά τα βενζινάδικα στη Σάμο, την Κεφαλονιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα δεν έχουν καμία σχέση με την αναστάτωση που έχει προκληθεί στη διεθνή αγορά από το ενδεχόμενο πολεμικής επίθεσης στη Συρία.

Για να γίνουν όλα αυτά κατανοητά, θα πρέπει να δει κάποιος τα γεγονότα με τη σειρά τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες η βενζίνη έχει ακριβύνει γύρω στα 3 λεπτά το λίτρο. Αύξηση η οποία είναι υψηλή για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέβει στα 1,73 ευρώ το λίτρο από 1,703 που ήταν στις 15 Αυγούστου. Το διάστημα αυτό καταγράφεται μια κούρσα ανόδου της τιμής. Η λιανική, δηλαδή αυτή με την οποία πουλάνε τα βενζινάδικα, έχει αυξηθεί κατά μεγαλύτερο βαθμό από τις 22 Αυγούστου, οπότε και ήταν στα 1,711 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή τα δύο από τα τρία λεπτά της αύξησης τα έχει «τσιμπήσει» τις τελευταίες, μόλις, οκτώ μέρες.

Τιμή διυλιστηρίων
Πριν από τη λιανική, ανάλογη πορεία έχει ακολουθήσει και η τιμή των διυλιστηρίων για την αμόλυβδη βενζίνη. Στις 15 Αυγούστου η τιμή στα διυλιστήρια ήταν 1,28 ευρώ το λίτρο και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στις 29 Αυγούστου ήταν στα 1,31 ευρώ το λίτρο.

Οπως και να έχει, το ύψος της τιμής πώλησης της αμόλυβδης στα νησιά δεν δικαιολογείται από τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά μάλλον από κερδοσκοπικές… ορέξεις λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Για τον λόγο αυτόν στη Σάμο η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,842 ευρώ και η υψηλότερη στα 1,98 ευρώ, στην Κεφαλονιά οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,82 και 1,94 ευρώ, στα Δωδεκάνησα 1,82 και 1,935 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες 1,818 και 1,935 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά 1,805 και 1,93 ευρώ το λίτρο και στο Λασίθι 1,848 και 1,93 ευρώ το λίτρο.

Το ύψος αυτών των τιμών στις συγκεκριμένες περιοχές έχει να κάνει ως έναν βαθμό με την ύπαρξη διαφόρων δεδομένων που επιβαρύνουν το κόστος, όπως τα μεταφορικά των καυσίμων, αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται η διαφορά από τη μέση τιμή που είναι της τάξης των 11 λεπτών το λίτρο.

ΑΓΟΡΑ
Οι επιπτώσεις

Στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων της αγοράς των υγρών καυσίμων θεωρούν ότι υπάρχει επίπτωση στις τιμές της εγχώριας αγοράς λόγω Συρίας και των διεθνών τιμών του αργού. Επισημαίνουν όμως πως οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώνονται από τις τιμές των προϊόντων των διυλιστηρίων της Μεσογείου. Επειδή τα περιθώρια διύλισης λόγω της ύφεσης είναι περιορισμένα και μικρά, δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις στην ελληνική αγορά. Συνεπώς, δεν δικαιολογείται τέτοιο ύψος τιμών σε νησιά και άλλες περιοχές της χώρας.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr