Πιέσεις προς την ΠΝΟ να αναστείλει τις απεργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Απεργία ΠΝΟ

Απεργία ΠΝΟ(Πηγή φωτογραφίας:tovima.gr)

Διαρκείς επαφές – κυρίως μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών – μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας έχουν ξεκινήσει προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην προχωρήσουν οι ναυτεργάτες στην 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές υπάρχει διάθεση για διάλογο και στελέχη του υπουργείου εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί τελικά αναστολή της κινητοποίησης.

Μάλιστα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτές τις ημέρες και νέα συνάντηση της ΠΝΟ με την υπουργό Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Έντονες πιέσεις, πάντως, για διαλλακτικότητα ασκούνται προς την ΠΝΟ και από νησιά που περιμένουν να κινηθούν οι τοπικές αγορές από τους ταξιδιώτες του Πάσχα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης απέστειλε μάλιστα στη ναυτεργατική ομοσπονδία επιστολή με τίτλο: «Πλήττεται ο νησιώτης, δοκιμάζεται ο τουρισμός μας».

Ο κ. Μαχαιρίδης ζητά από την ΠΝΟ να ανακαλέσει την απόφαση της, λέγοντας ότι «σε αυτήν την δύσκολη περίοδο για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα, δεν μπορεί να υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Χαλάς μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) επεσήμανε ότι:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πληρώματα σε πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας που έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ στο νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για την άρση του καμποτάζ, ήδη πολλές εταιρείες με πλοία που πραγματοποιούν μονοήμερες κρουαζιέρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πληρώματα με αλλοδαπούς».

Επίσης, χαρακτήρισε εκρηκτικό το πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα, πολύ πιθανό, μετά την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα να είναι και η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το 2011 οι άνεργοι ναυτικοί έφθαναν τις 3.500, ωστόσο, όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, ο αριθμός αυτός φθάνει σήμερα τους 7.500.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε κάποιο νησί με άλλο μέσο τις δύο ημέρες της απεργίας, θα πρέπει να απορροφηθούν Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή με τα κανονικά δρομολόγια, ενώ ήδη η πληρότητα στα πλοία τις δύο αυτές ημέρες αγγίζει το 80%, τονίζουν στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών.

email
Πηγή άρθρου: Tα ΒΗΜΑ