Ποινές “χάδι” για το τσιγαράδικο που πιάστηκε έξω από την Κεφαλονιά

Λιμενικό σκάφος

Λιμενικό σκάφος

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και 6.000 ευρώ εγγύηση ήταν οι ποινές που επιβλήθηκαν -μέχρι να δικαστούν- στα μέλη του πληρώματος του πλοίου «TIGHNABRUAICH», το οποίο μετέφερε 37.055.000 λαθραία τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών και 52 συσκευασίες καπνού των 25 γραμμαρίων.

Παρ’ όλο που η επιχείρηση θεωρείται -και όχι αδίκως- ως μια από τις πιο πετυχημένες των τελευταίων ετών όσον αφορά την πάταξη της λαθρεμπορίας τσιγάρων, η επιτυχία φαίνεται να επισκιάζεται από τις ποινές χάδι που επιβάλλονται στους δράστες.

Την ώρα που, σύμφωνα με την Έκθεση Δασμών και Φόρων του Τελωνείου Αργοστολίου, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί από τα κατασχεθέντα τσιγάρα ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ (!), οι διακινητές είναι ελεύθεροι να δράσουν ξανά.

Στον αντίποδα οι άντρες του λιμενικού, οι οποίοι, ενώ διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να εγκλωβίσουν και να συλλάβουν τους δράστες, βλέποντας την τροπή που παίρνει η υπόθεση νιώθουν απογοητευμένοι.

«Πρόκειται για συνηθισμένη διαδικασία. Δυστυχώς δεν μπαίνει κανείς φυλακή για λαθρεμπορία. Μέχρι να δικαστούν αφήνονται ελεύθεροι. Δηλαδή, τους δίνεται στην ουσία η δυνατότητα να ξαναφύγουν. Είναι σύνηθες φαινόμενο» εξηγούν στο zougla.gr οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα.

«Κινδύνευσε η ζωή μας»

Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια που νιώθει ένας από τους περίπου 30 λιμενικούς που συμμετείχαν στην καταδίωξη του πλοίου «TIGHNABRUAICH». Το πλήρωμα αποτελούνταν από οχτώ Ουκρανούς, έναν Έλληνα και ένα Λιβανέζο. Οι δύο τελευταία ήταν σε δύο φουσκωτά τα οποία ήταν φορτωμένα με λαθραία τσιγάρα και ετοιμάζονταν για διανομή.

Ο λιμενικός, μιλώντας στο zougla.gr, εκφράζει την αγανάκτηση του, διερωτώμενος πως είναι δυνατόν να αφήνονται ελεύθεροι αυτοί που κατά τη διάρκεια της συμπλοκής δεν δίστασαν ακόμη και να πυροβολήσουν με καλάσνικοφ. Ισχυρισμός ο οποίος μπορεί να μην επιβεβαιώνεται επίσημα, ωστόσο οι άντρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση φαίνεται να έχουν άλλη γνώμη…

«Συμμετείχαν πλωτά της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Πάτρας και της Ιθάκης. Επιχείρησαν πάνω από 30 άντρες του λιμενικού. Οι πληροφορίες ήρθαν από το αεροπλάνο της Frontex που κάνει έλεγχο στα σύνορα. Τους προσεγγίσαμε και τους είπαμε να σταματήσουν αλλά δεν το έπραξαν. Τότε ρίξαμε προειδοποιητικές βολές και αυτοί απάντησαν με καλάσνικοφ. Κινδύνευσε η ζωή μας. Μάλιστα προσπάθησαν να εμβολίσουν με το καράβι τους, το super puma της Πάτρας. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Τώρα τους αφήνουν ελεύθερους» αναφέρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως, κυμαίνονται και τα λεγόμενα ενός λιμενικού από την Πάτρα, ο οποίος ερωτώμενος για την επιχείρηση, ανέφερε ότι αντηλλάγησαν πυροβολισμοί ωστόσο τα χειρότερα αποτράπηκαν καθώς κατάφεραν να επιβιβασθούν έγκαιρα στο πλοίο-στόχο και να συλλάβουν τους διακινητές.

Πώς δρουν τα κυκλώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λαθρέμποροι προσπαθούν να εμβολίσουν τα περιπολικά του Λιμενικού, οπότε και ο κίνδυνος για τα πληρώματα είναι μεγάλος. Όταν, πάντως, το ύποπτο πλοίο δεν σταματά παρά και τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς που δέχεται, οι άνδρες της Ακτοφυλακής επιβιβάζονται σ’ αυτό και ακινητοποιούν τους επικίνδυνους dealer.

Κατά βάση πρόκειται για Ουκρανούς διακινητές, μέλη διεθνούς κυκλώματος, που φορτώνουν τσιγάρα αμφίβολης ποιότητας, προέλευσης κυρίως Κίνας, αλλά και από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βιετνάμ, Μαλαισία, Ρωσία, Σιγκαπούρη.

Σε πολλές περιπτώσεις στην επιχείρηση διακίνησης χρησιμοποιείται μεγαλύτερο σκάφος-«μάνα» και η ποσότητα μεταφορτώνεται σε μικρότερο, συνήθως σε ταχύπλοο φουσκωτό. Πάντα στο σκοτάδι. Μάλιστα όπως ανέφεραν στελέχη του Λιμενικού χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες.

email
Πηγή άρθρου: zougla.gr