Πολεμικό σκηνικό πάνω από την Κύπρο

Πολεμικά πλοία

Πολεμικά πλοία

Πολεμικά σκάφη τριών χωρών, του Ισραήλ της Βρετανίας και της Τουρκίας, θα βρίσκονται σήμερα και αύριο στην περιοχή νοτίως της Κύπρου και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο αεροναυτικών ασκήσεων.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Βρετανία έχουν ζητήσει άδεια από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία σκοπίμως παρακάμπτει τη Λευκωσία.

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε διαβήματα και καταγγέλλει σε διεθνή βήματα την τουρκική συμπεριφορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη και νόμιμη ναυσιπλοία και αεροπλοία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, η περιοχή που ανακοίνωσε η Τουρκία, περιλαμβάνει τα τεμάχια 2,3,8,9 και 12, στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για τεμάχια που φέρονται να είναι από τα πιο πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απάντηση στην αεροναυτική άσκηση που έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει η Τουρκία σήμερα και αύριο σε περιοχές των κυπριακών οικοπέδων αποτελούν και οι αεροναυτικές ασκήσεις του Ισραήλ στην ίδια περιοχή.

Επίσης το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει και στην ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών πλοίων, μή επανδρωμένων αεροσκαφών και εκατοντάδων στρατιωτών για να προστατεύσει τις πλατφόρμες γεωτρήσεων για πετρέλαιο και άλλα σημεία ερευνών ανοιχτά της Κύπρου.

Εξάλλου πηγή των βρετανικών βάσεων δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν έχει γίνει καμμία επικοινωνία με τον τουρκικό στρατό, για χειρισμό της κατάστασης.

Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόκληση από τους Τούρκους.

Οι Bρετανοί τονίζουν, ότι η δική τους άσκηση θα κινηθεί σε περιοχή την οποία θεωρούν υπό τη δικαιοδοσία των βρετανικών βάσεων

email
Πηγή άρθρου: kypros.com