
H Kηδεία του Νικόλαου Ντερτιλή
Κηδεύτηκε από το Α’ Νεκροταφείο ο Νικόλαος Ντερτιλής που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του φοιτητή Μυρογιάννη, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με «πόλεμο» ανακοινώσεων να ακολουθεί μετά τα προκλητικά συνθήματα που ακούστηκαν και τις μπαλωθιές που οδήγησαν σε μία προσαγωγή 22χρονου.
Η Δημοκρατική Αριστερά, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στο Α’ Νεκροταφείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή συνεπικουρούμενη από ένα μητροπολίτη – κήρυκα του μίσους – μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα».
Η Χρυσή Αυγή απάντησε με τη σειρά της, επίσης σε οξείς τόνους, λέγοντας ότι «η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, καθώς δεν σεβάστηκε τη μνήμη ενός παρασημοφορημένου στρατηγού, του Νικολάου Ντερτιλή, ο οποίος παρέμεινε δεσμώτης για 38 χρόνια».
Παράλληλα ανέφερε πως «δεν είναι τυχαίο πως το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στην μνημονιακή συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, απαγόρευσε προ δυο μηνών στον στρατηγό να παρευρεθεί στην κηδεία του γιου του, καθώς του ζήτησε προηγουμένως να υπογράψει δήλωση. Ο Νικόλαος Ντερτιλής παρέμεινε απροσκύνητος στο σάπιο μεταπολιτευτικό καθεστώς μέχρι το τέλος».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κάνοντας λόγο για «ένοχη σιωπή της Πολιτείας». «Η μετατροπή της κηδείας Ντερτιλή σε χουντοσύναξη με πυροβολισμούς στον αέρα και επικήδειους μίσους κατά της δημοκρατίας είναι πλήρως συμβατή με την Χρυσή Αυγή και τη δράση της. Αυτό που είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο είναι η συνενοχή της Πολιτείας, με την αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη τους πυροβολισμούς και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να σιωπά επιδεικτικά μπροστά σε αυτήν την προκλητική γιορτή του μίσους» ανέφερε η Κουμουνδούρου.
Προκλητικά συνθήματα και μπαλωθιές στην κηδεία
Στην κηδεία του Νικ. Ντερτιλή παραβρέθηκαν πολλοί βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Παρόντες ήταν και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Αντώνης Ναξάκης. Ανάμεσα στα στεφάνια ήταν αυτό του Στυλιανού Παττακού και της Δέσποινας Παπαδοπούλου.
Τη νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Ο Μητροπολίτης είπε ότι ο Ντερτιλής ήταν ήρωας σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη.
«Ξέρω ότι τα ΜΜΕ θα με κατασπαράξουν και θα πουν ότι δεν επιτρέπεται να μιλάω. Αφού είχαν αποφασίσει τα ΜΜΕ πριν το αποφασίσω εγώ ότι θα τελέσω τη νεκρώσιμο ακολουθία, αποφάσισα να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα κατά την ώρα της ταφής, ακούστηκαν άγνωστο από πού, δέκα πυροβολισμοί ενώ ακούστηκαν και συνθήματα.
Στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής προσήχθη 22χρονος Ελληνας για τους πυροβολισμούς. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στην κατοχή του προσαχθέντος βρέθηκαν 21 κάλυκες και πτυσσόμενο στιλέτο.
Μεταξύ αυτών που εκφώνησαν επικήδειους λόγους, ήταν ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ επί επταετίας, που χαρακτήρισε «ήρωα» τον Ντερτιλή, που απελευθέρωσε το 1964 ελληνικό έδαφος και ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος.
Αμέσως μετά την τελετή και έξω από την εκκλησία, νοσταλγοί της Επταετίας φώναξαν τα συνθήματα «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών», «Δόξα και τιμή στον Νίκο Ντερτιλή» και «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί».
Ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν επί 37 χρόνια έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς είχε καταδικαστεί το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη, κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973.