Πολιτική δήλωση αντί της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το Eurogroup

Πολιτική δήλωση αντί της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το Eurogroup

Πολιτική δήλωση αντί της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το Eurogroup.

Παρά την ψήφιση του σκληρού πακέτου μέτρων την περάσμένη Τετάρτη και την ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής το Eurogroup της Δευτέρας δεν θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η αναβολή στην καταβολή του μέρους του δανείου οφείλεται τόσο στην καθυστέρηση της τρόικας να παρουσιάσει την έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα όσο και στη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, αλλά και εντός της ΕΕ, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό που προσδοκά τώρα η Αθήνα από το Eurogroup είναι μια πολιτική δήλωση στήριξης, που ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της βοήθειας.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα, Δευτέρα, εκτιμάται ότι αποτελεί ένα «ενδιάμεσο βήμα» προς την οριστική απόφαση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί όσο δεν έχει δημοσιευθεί η επίσημη έκθεση της τρόικας και δεν υπάρχει «ένας αξιόπιστος δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση», όπως αναφέρεται στις Βρυξέλλες.

Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως το ερώτημα για τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης θα πρέπει να απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση.

«Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις» είπε, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα που πέρασαν την περασμένη Τετάρτη έπρεπε να είχαν ψηφιστεί από τον Ιούνιο.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση», επισήμανε. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα» προσέθεσε.

email
Πηγή άρθρου: in.gr