Πωλητήριο και στο Καστέλο στην Κέρκυρα

Καστέλο

Καστέλο

Οσονούπω η 2η λίστα του ΤΑΙΠΕΔ με 290 ακίνητα. Ανάμεσα στα παραθαλάσσια και αστικά ακίνητα και το  Castello Mimbelli.

«Εν υπνώσει» ακίνητα του ελληνικού δημοσίου θα αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ισχυρίζονται. Τα εν υπνώσει ακίνητα είναι φυσικά τεράστιας αξίας παραθαλάσσια οικόπεδα, τα πάλαι ποτέ ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ και μεγάλος αριθμός ακινήτων σε κεντρικές αστικές περιοχές.

Απομένει η μεταβίβαση της κυριότητας των δημοσίων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για να μπει το νερό στ’ αυλάκι. 290 είναι τα ακίνητα που περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα και οι διαγωνισμοί θα βγουν στον αέρα, με την ευλογία της Τρόικας μέσα στο τρέχον έτος, project πουι θα έχει υλοποιηθεί το αργότερο έως το 2015.

Καστέλο

Πωλητήριο και στο Καστέλο

Την Κέρκυρα «εκπροσωπεί» στη δεύτερη λίστα το Καστέλο, στην Δασιά της Κάτω Κορακιάνας. Το γοτθικού ρυθμού παλάτι, βρίσκεται μέσα σε δενδροφυτευμένη έκταση 84 στρεμμάτων και αποτελεί φιλέτο, καθώς έχει μεγάλη πρόσοψη σε κύριο δρόμο και από τις δύο πλευρές του.

Το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο και η κυβέρνηση σχεδιάζει να το δώσει προς τουριστική αξιοποίηση (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης – ΠΟΤΑ) προκειμένου να αναπτυχθεί εκεί Boutique Hotel υψηλών προδιαγραφών.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Καστέλο είχε περάσει στην κυριότητα του τότε Δήμου Φαιάκων έναντι 5εκ.ευρώ, τίμημα που ο Δήμος δεν είχε καταφέρει να αποπληρώσει στο ελληνικό δημόσιο (είχε κατατεθεί μόνο η αρχική προκαταβολή των περίπου 300.000 ευρώ). Το ζήτημα είναι αν ο Δήμος συνεχίζει να έχει λόγο και ρόλο στο Καστέλο ή αν εξαιτίας της μη έγκαιρης αποπληρωμής του αντιτίμου αγοράς έχει ακυρωθεί η αγοραπωλησία (και συνεπώς έχουν χαθεί και τα χρήματα της προκαταβολής).

castelo_skala

Το Καστέλο ή Πύργος των Πολυλάδων

Μαγεμένος από το ειδυλλιακό τοπίο της Δασιάς, ο Ιταλός βαρώνος Λούκα Μιμπέλι, ξοδεύοντας μυθικά ποσά, έχτισε ένα θαυμάσιο πύργο που τελείωσε το 1900.

Το τεράστιο καταπράσινο πάρκο που περικλείει τον Πύργο, περιλαμβάνει τα πιο σπάνια φυτά και είναι μοναδικό στην Κέρκυρα. Δεινός κυνηγός ο Μιμπέλι, το στόλισε με τρόπαια κυνηγετικά (κεφάλια λιονταριών, τίγρεων, ελαφιών) καθώς και με μεσαιωνικές πανοπλίες.

Στις κοσμικές δεξιώσεις που διοργάνωνε το ζεύγος Μιμπέλι είχαν παρευρεθεί όλες οι ηγετικές φυσιογνωμίες της Ευρώπης, όπως:

Ο Βασιλιάς της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β’, ο Βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ κλπ.

Στα μετέπειτα χρόνια η βίλλα Μιμπέλι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας. Εκεί συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Επισκέπτες της εκείνα τα χρόνια, ανάμεσα σε ’30-’40, ο Βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος Β’, ο Ιωάννης Μεταξάς κ.α.

Καστέλο

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος τον ’40 κατασχέθηκε και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αργότερα ως κατοικία του Γερμανού. Διοικητή, ενώ μετά την απελευθέρωση ως θερινή κατοικία του τότε βασιλιά.

Το 1957 ο Κερκυραίος επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας, μετέτρεψε τη βίλλα σε πολυτελές ξενοδοχείο, ονομάζοντας το Castelo, και απέκτησε παγκόσμια φήμη. Εκεί έμειναν κατά καιρούς ο Λόρδος Κάριγκτον, ο Μπούτρος Γκάλι, η Αυτοκράτειρα Σοράγια, η οικογένεια Ωνάση, ο αρχιεπίσκοπος Β. & Ν. Αμερικής Ιάκωβος, ο Κων/νος Καραμανλής, οι Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου, ο Φον Μπράουν ο οποίος μάλιστα έδωσε και διάλεξη στον εξώστη του Πύργου.

Από το 1982 έπαυσε να λειτουργεί σαν ξενοδοχείο και πέρασε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή άρθρου: corfupress.gr