Άφωνος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με δημοσίευμα του USA Today

Πύλη του Ανδριανού

Πύλη του Ανδριανού

Πέφτει η Πύλη του Αδριανού; Η μήπως πέφτει ο ναός του Ολυμπίου Διός; Την  απάντηση δίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα  μέσα από τις  σελίδες της αμερικανικής εφημερίδας USA today, σε  ρεπορτάζ της οποίας από την Αθήνα δηλώνει πως: «Η Πύλη του Αδριανού και ο Ναός του Ολυμπίου Διός αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πέσουν».

Προσθέτοντας: «Η Πύλη του Αδριανού δεν έλαβε καμία φροντίδα το τρέχον έτος λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού».

Άφωνοι, ως εκ τούτου έμειναν  αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και διευθυντές υπηρεσιών, από τις «πληροφορίες» του δημοσιεύματος. Πώς είναι δυνατόν να πέφτουν  τα  μνημεία και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς; «Ειδικά η Πύλη του Αδριανού αντιμετωπίσθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα τα τελευταία  χρόνια  και  ήταν  έτοιμη στους  Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004», λέει η Ευγενία Γατοπούλου, γενική διευθύντρια Αναστηλώσεων.

Επεξηγεί μάλιστα ότι έχουν γίνει  αναστηλωτικές επεμβάσεις  και  συντήρηση των λίθων και των  επιφανειών της. Επιπλέον ο τακτικός έλεγχος του μνημείου δείχνει ότι δεν παρουσιάζει κανένα  πρόβλημα ούτε χρήζει επεμβάσεων.

Όσον αφορά τον ναό του Ολυμπίου Διός, η ίδια είναι επίσης κατηγορηματική: «Το μνημείο δεν μας έχει δώσει κανένα δείγμα ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο». Το μόνο  που έχει εντοπισθεί  είναι κάποια σημεία στο επιστήλιο όπου θα γίνουν  παρεμβάσεις, χωρίς όμως επ’ ουδενί να έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος, γιατί τέτοιο θέμα απλώς δεν υφίσταται.

Κατόπιν αυτών, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η πρόεδρος του ΣΕΑ έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης, μεταφέροντας στον ξένο Τύπο αυτές τις ανακρίβειες για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο οποίος φυσικά επιχαίρει.

Μπορείτε λοιπόν να περνάτε άφοβα κάτω  από την Πύλη του Αδριανού ή να κάνετε έναν περίπατο ανάμεσα στις  αρχαιότητες του Ολυμπιείου. Προς μεγάλη δυστυχία, απ’ ό,τι φαίνεται, των διαφόρων καλοθελητών, τα μνημεία δεν πέφτουν…

email
Πηγή άρθρου: hbnews.gr