Έκθεση φωτογραφίας του Ρ. Α. ΜακΚέημπ στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Ελλάδα

Ελλάδα

Δύο χώρες που έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία πενήντα χρόνια την Ελλάδα και την Κίνα καταγράφει με τον φακό του ο διάσημος αμερικανός φωτογράφος Ρόμπερτ Α. ΜακΚέημπ και τα έργα του παρουσιάζονται από τις 27 Οκτωβρίου στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας.

Πρόκειται για μία συνύπαρξη διαφορετικών αλλά και ομοίων ταυτόχρονα πολιτισμών, δεδομένου ότι ο φωτογράφος θεωρεί, πως οι δύο χώρες αποτελούν ένα «ζεύγος» καθώς και οι δύο λαοί έχουν συνεισφέρει στις βάσεις του παγκόσμιου πολιτισμού περισσότερα από οποιαδήποτε άλλα δέκα έθνη μαζί!

Έτσι και ο τίτλος της έκθεσης «Ελλάδα – Κίνα: Λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν» αποδίδει την πρόθεση του καλλιτέχνη να αποτυπώσει με τις φωτογραφίες του σκηνές, που αποδίδουν την έννοια της αλλαγής και της μεταμόρφωσης, της ροπής δηλαδή, που κυριαρχεί και στις δύο χώρες. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι αλλαγές στην Κίνα υπήρξαν όντως δραματικές, κάτι που ισχύει σε πολύ μικρότερο βαθμό για την Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Κίνας έτσι, ο καλλιτέχνης δείχνει τις αλλαγές εν τω γίγνεσθαι με το παλαιό και το νέο δίπλα – δίπλα. Όσον αφορά όμως την Ελλάδα εστιάζει κυρίως στην περιβαλλοντική αλλαγή πολλών περιοχών της χώρας, προτού λυγίσουν από το βάρος του μαζικού τουρισμού και του εκσυγχρονισμού των μεταφορών και των υποδομών. Για τον ίδιο άλλωστε αμερικανό φοιτητή του Πρίνστον, όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1954 η φωτογραφική του ανακάλυψη της Ευρώπης ταυτίζεται με αυτήν της χώρας μας.

Όπως λέει ο Ρόμπερτ Α. ΜακΚέημπ: «Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμφανίζεται η αντίφαση, ότι η Απω Ανατολή τιμάται από το εξαιρετικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, στο νησί δηλαδή με τις πιο δυτικό – ευρωπαϊκές παραδόσεις και συγχρόνως το δυτικότερο απ’ όλα τα νησιά της Ελλάδος, το οποίο όμως ταυτοχρόνως έχει και ισχυρούς ομηρικούς συνειρμούς, έχει σα να λέμε ρίζες στην ίδια την ελληνική πολιτιστική παράδοση. Παράδοξο αυτό, που ίσως δεν είναι άνευ σημασίας».

Η σχέση του με την Ελλάδα έχει καταλάβει άλλωστε σημαντικό μέρος της δημιουργίας του και φωτογραφίες του από τη χώρα μας έχουν εκτεθεί σε πολλές πόλεις του κόσμου, από το Art Association στο Jackson Hole του Wyoming και το Queen Sofia Spanish Institute στη Νέα Υόρκη ως το Κέντρο Ελληνισμού στο Λονδίνο, στο Παρίσι και την Ελλάδα. Επιπλέον ο Ρόμπερτ Α. ΜακΚέημπ έχει εκδώσει επτά βιβλία εμπνευσμένα από την Ελλάδα, την Κούβα, την Ανταρκτική αλλά και το Ramble in Central Park της Νέας Υόρκης, το οποίο μάλιστα κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο ως βιβλίο της χρονιάς, στην Κατηγορία Φύση από το περιοδικό ForeWord.

Την επιμέλεια της έκθεσης στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας έχει αναλάβει η διευθύντριά του κυρία Δέσποινα Ζερνιώτη ενώ η διάρκειά της είναι ως τις 12 Μαΐου 2013.

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team