Έπαινο απο την ακαδημία Αθηνών στον Γερ.Μπάλλα και Νίκη Λάσκαρη Μπάλλα

Ακαδημια Αθηνων

Ακαδημια Αθηνων

Μετά από τους επαίνους της Ακαδημίας Αθηνών που απέσπασαν ήδη σε προηγούμενες Συνεδρίες της Ακαδημίας ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος για το σύνολο του έργου του και ο Σπύρος Αντωνάτος για το βιβλίο του «Αργοστόλι, η χαμένη πόλη. Δράση καθ’ οδόν 1853 – 1953» και τη βράβευση του Γεράσιμου Πεντόγαλου, εφέτος τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών θα λάβουν, στο πλαίσιο επίσημης Συνεδρίας της Ακαδημίας στο τέλος του μήνα, ο Γεράσιμος Σπ. Μπάλλας και η σύζυγός του Νίκη Λάσκαρη – Μπάλλα.

Ο Γεράσιμος Μπάλλας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην διευθυντής του τοπικού Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει αναπτύξει αξιόλογη επιστημονική δραστηριότητα στο πλαίσιο της εν λόγω Εταιρείας με επιστημονική – ιστορική έρευνα και ωραίες δημοσιεύσεις, τόσο στην Επετηρίδα της Εταιρείας «Κεφαλληνιακά Χρονικά», όσο και σε άλλες περιοδικές εκδόσεις.

Η Νίκη Λάσκαρη – Μπάλλα, φιλόλογος και για χρόνια διευθύντρια Γυμνασίων και Λυκείων, είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, με επίσης επιστημονική δραστηριότητα, συμμετοχή σε Συνέδρια και δημοσιεύσεις.

Οι συγγραφείς ύστερα από πολύχρονη και κοπιώδη έρευνα σ’ ολόκληρο το πλάτος του νησιού μας, στις πόλεις και στα χωριά, σε απλούς χωρικούς κυρίως ηλικιωμένους και σε μαθητές των σχολείων ( εδώ προφανής η δράση της φιλολόγου Νίκης Λάσκαρη – Μπάλλα) συνέλεξαν, ταξινόμησαν, αξιολόγησαν και εξέδωσαν λαογραφικό υλικό, στο πλαίσιο της «Σειράς Διατριβών και Μελετών» της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών. Η έκδοση είναι τρίτομη με τον κοινό τίτλο «Λαογραφικά Κεφαλονιάς» και με επί μέρους τίτλους κατά τόμο «Λιανοτράγουδα», «Δημοτικά τραγούδια», «Λαϊκοί ποιητές».

Το εν λόγω έργο, που το προλογίζουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, και για το οποίο τώρα τους απονέμεται ο έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι πολύτιμο, γιατί είναι έργο σωστικό της λαϊκής μας παράδοσης και των σπάνιων πολιτισμικών στοιχείων που συνθέτουν τη διαχρονική πορεία του λαού μας.

Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, που στο πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο, αυτά τα ερείσματα του έθνους μας (και, βέβαια, κάθε έθνους) θεμελιώνουν την ταυτότητα του έθνους μας και ευρύτερα του Γένους μας, στο πλαίσιο της σύγχρονης παγκόσμιας κοινότητας. Οι εν λόγω συγγραφείς και επαινεθέντες από την Ακαδημία Αθηνών ας μείνουν παράδειγμα προς μίμηση στους νεοτέρους.

Πηγή άρθρου: kefaloniaphotonews.gr