Γιατί δεν εγκρίθηκαν οι ανασκαφές στην Ιθάκη;

Κεφαλονιά & Ιθάκη

Γιατί δεν εγκρίθηκαν οι ανασκαφές στην Ιθάκη;

Ο Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης που έχει 100άδες ενεργά μέλη στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση του Κ.Α.Σ να μην εγκρίνει την αίτηση της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων για αρχαιολογική ανασκαφή το 2013 στη θέση «Αγιος Αθανάσσιος» στην Ιθάκη, για την απαλλοτρίωση της οποίας ο σύλλογος μας συμμετείχε αποφασιστικά με 50.000 ευρώ.

Μας φαίνεται αδιανόητο το Ελληνικό κράτος να φέρνει εμπόδια στην περαιτέρω ανάδειξη του Οδυσσειακού ανακτόρου τον εντοπισμό του οποίου στην ανωτέρω θέση ανακοίνωσαν επίσημα το 2010 σε αρχαιολογική ημερίδα οι εντελταμένοι καθηγητές ανασκαφής.

Από την χρονιά αυτή έως σήμερα η ΛΕ’ Εφορία αρχαιοτήτων στην οποία υπάγεται η Ιθάκη αντιμετωπίζει με εχθρικό και ανέντιμο τρόπο την περαιτέρω ανάδειξη της αρχαιολογικής έρευνας και υποβαθμίζει συνεχώς την μεγάλη αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη ενώ στηρίζει ταυτόχρονα με διάφορους τρόπους την τουριστική αξιοποίηση του Πόρου Κεφαλληνίας με την δήθεν εύρεση στην περιοχή αυτή αρχαίου κτίσματος το οποίο ο πρώην προϊστάμενος της κ. Βασιλάκης με δημοσιογραφικές ανακοινώσεις διατυμπανίζει ως το Οδυσσειακό Άστυ.

Ο κ. Βασιλάκης ο οποίος παραιτήθει από την υπηρεσία για να αναλάβει υπεύθυνος αρχαιολογικής ανασκαφής ιδιωτικού φορέα στην ίδια περιοχή που επενδύει εκατομμύρια ευρώ στον τουρισμό χρειάζεται την εκμετάλλευση του ονόματος της Ομηρικής Ιθάκης.

Τελικά η ανωτέρω εφορία έχει εγκαταλείψει πλήρως την αρχαιολογική προστασία της Ομηρικής Ιθάκης με αποτέλεσμα τα αρχαιολογικά μουσεία της να βρίσκονται υπαιτιότητα της σε τριτοκοσμική κατάσταση.

Εν κατακλείδι ο συλλογος μας ερωτά το Κ.Α.Σ με ποιά δικαιολογία απερρίφθει η αίτηση του πανεπιστημίου; Έλαβε υπόψη του ότι με την αρνητική του απόφαση ακυρώνει τελειωτικά την προγραμματική σύμβαση χρηματοδότησης με 120.000 ευρώ της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή του «Αγίου Αθανασίου» μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Υπουργείου Πολιτισμού η οποία έχει υπογραφεί και από την κ. Μενδώνη; Ελπίζουμε να έχουμε την πειστική απάντηση σας!

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

π. Δήμαρχος Ιθάκης

 

email