Εικαστικό ταξίδι στην Ιθάκη

Εικαστικό ταξίδι στην Ιθάκη

Εικαστικό ταξίδι στην Ιθάκη

«In medias res / Στον πηγαιμό για την Ιθάκη» είναι ο συμπληρωματικός τίτλος της φετινής έκθεσης του εικαστικού θεσμού «Πλόες» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως στη Χώρα της Άνδρου από το Σάββατο 27 Ιουλίου και μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου του 2013. Κάθε χρονιά οι «Πλόες» έχουν κι ένα δεύτερο τίτλο με βάση τον οποίο έχουν επιλεγεί τα έργα των καλλιτεχνών για τη συγκεκριμένη εκθεσιακή και ετήσια παρουσίασή τους προκειμένου, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Ιδρύματος, «να διαμορφώνουν διαλεκτικές σχέσεις μεταξύ τους και με το κοινό».

Η έκθεση, όπως εύγλωττα δηλώνεται, λειτουργεί ως τιμητική μνεία στο επετειακό έτος Καβάφη μέσα από τη δική του «πολυσήμαντη και πολυδύναμη Ιθάκη» όπως αποτυπώνεται από έργα 20 σημαντικών Ελλήνων δημιουργών.

Οι συμμετέχοντες σύγχρονοι καλλιτέχνες (με έργα τους ζωγραφικής ή γλυπτικής), είναι αλφαβητικά: Βασίλης Αβραμίδης, Ιουλία Βεντίκου, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Μαρία Γιαννακάκη, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Τίνα Καραγιώργη, Ιωάννα Καφίδα, Ηλίας Καφούρος, Νίκος Λαγός, Αφροδίτη Λίτη, Αντώνης Μιχαηλίδης, Βάλλυ Νομίδου, Θανάσης Παναγιώτου, Νίκος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Λυδία Στατήρη, Γιώργος Τσεριώνης, Κωνσταντίνος Φαζός, Γιώργος Φερέτος, Μανώλης Χάρος.

Ο τίτλος της έκθεσης, παράλληλα, χαρακτηρίζει το μέσο των δυσχερών καταστάσεων τις οποίες οδυνηρά βιώνουμε και καθημερινά διανύουμε στον πηγαιμό μας για μια «Ιθάκη» ουσιαστικά του εαυτού μας ή του λιμανιού που προσβλέπουμε να φτάσουν οι «πλόες» της ζωής μας, με επαναπροσδιοριζόμενες τις ουμανιστικές μας αξίες, για την αυριανή μας πολιτισμική (και όχι μόνον ) επιβίωση. Το πρώτο μισό του τίτλου, συμπληρώνει άλλωστε και διευκρινίζει το δεύτερο, το οποίο λειτουργεί παραλλήλως και ως η προαναφερθείσα τιμητική μνεία στο επετειακό έτος Καβάφη.

Το σκεπτικό, η επιλογή των έργων, τα κείμενα, η επιμέλεια της έκθεσης και του συνοδευτικού καταλόγου είναι της κριτικού και ιστορικού τέχνης, Αθηνάς Σχινά.

«Πλόες. In medias res / Στον πηγαιμό για την Ιθάκη»

27 Ιουλίου – 29 Σεπτεμβρίου 2013

΄Ιδρυμα Π και Μ Κυδωνιέως

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr