Μάγεψαν Α. Γεωργακάτος & “Ιπτάμενος Ολλανδός” στο Ηρώδειο

Aγαθάγγελος Γεωργακάτος

Aγαθάγγελος Γεωργακάτος

Παρατεταμένο και ενθουσιώδες ήταν το χειροκρότημα του κοινού μετά το τέλος της πρεμιέρας του «Ιπτάμενου Ολλανδού» χθες το βράδυ στο θέατρο του Ηρώδου Αττικού. Με την πρώτη αυτή φετινή καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηματοδοτείται η έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο και παράλληλα τιμάται η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Η όπερα-ορόσημο του γερμανικού ρομαντισμού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο και όπως φάνηκε, της ταιριάζει. Το κοινό γέμισε το αρχαίο θέατρο και παρακολούθησε μία παραγωγή με καστ καταξιωμένων καλλιτεχνών του εξωτερικού στους βασικούς ρόλους, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.

Η υπόθεση του έργου αφορά έναν ναυτικό, τον Ολλανδό, ο οποίος κατά τη διάρκεια τρομερής θύελλας ορκίστηκε στο Διάβολο ότι θα περνούσε οπωσδήποτε από ένα ακρωτήρι, ακόμα κι αν χρειαζόταν να ταξιδεύει για πάντα. Ο Διάβολος τον άκουσε και για την υπεροψία του τον καταδίκασε να περιπλανιέται αενάως στις θάλασσες με το πλοίο του, το οποίο πιάνει στεριά κάθε επτά χρόνια. Ο Ολλανδός μπορεί να λυτρωθεί από την κατάρα της διαρκούς περιπλάνησης μόνο εάν μία γυναίκα του ορκιστεί αιώνια πίστη. Η γυναίκα αυτή αποδυκνύεται η Ζέντα, η οποία έμοιαζε να περιμένει τον Ολλανδό από πάντα.

Η ιστορία αυτή, όπως τη διηγείται η σκηνοθεσία του Γ. Κόκκου, εκτυλίσσεται μέσα από τη ματιά της Ζέντας.

Η χθεσινή πρεμιέρα ήταν αφιερωμένη στον καταξιωμένο βαθύφωνο και εκλεκτό στέλεχος της ΕΛΣ, Γιώργο Ι. Παππά, ο οποίος απεβίωσε το Δεκέμβρη του 2012.

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» θα παραμείνει «αγκυροβολημένος» στο Ηρώδειο για τρεις ακόμα παραστάσεις, στις 9, 11 και 13 Ιουνίου.

Πηγή άρθρου: inews.gr