Μίκης Θεοδωράκης: Η τέχνη, ασπίδα για τον ελληνικό λαό»

Μίκης Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης. (Πηγή φωτογραφίας: fimes.gr)

Ένα “λαϊκό έργο που σμίγει δύο πολιτισμούς”… Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης το Κάντο Χενεράλ, το “γενικό άσμα” του Πάμπλο Νερούδα, μιλώντας χθες για την παρουσίασή του στο Ηρώδειο στις 17 Ιουλίου, σαράντα χρόνια μετά τη δημιουργία του, με τη συμμετοχή μάλιστα των αυθεντικών πρώτων ερμηνευτών του: της Μαρίας Φαραντούρη και του Π. Πανδή, που συνέδεσαν τη φωνή τους αμετάκλητα με το εμβληματικό αυτό ορατόριο στη συγκλονιστική πρώτη παρουσίαση του στην Ελλάδα το 1975, στο Στάδιο Καραϊσκάκη, αμέσως μετά την πτώση της χούντας.

«Ξεχωριστό πολιτικό γεγονός, ειδικά αυτή τη στιγμή που η χώρα μας περνά μια δύσκολη περίοδο”, χαρακτήρισε τη συναυλία αυτή ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης. Και δικαιολόγησε την απόφανσή του αυτή λέγοντας ότι σήμερα “στην πρώτη γραμμή βρίσκονται κυρίως τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα και έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα οι πραγματικές αντιστάσεις του λαού, η τέχνη, εκεί που είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι και δεν φοβόμαστε κανέναν”, είπε, χαρακτηρίζοντας τον πολιτισμό “πραγματική ασπίδα για τον ελληνικό λαό». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι “η περίοδος της σιγουριάς και της υπνηλίας” τελειώνει κι αυτό αρχίζει να γίνεται κατανοητό από διάφορες ομάδες καλλιτεχνών.

“Δεν αντέχει άλλο ο Έλληνας να αισθάνεται ότι βρίσκεται στη μέση και τον βρίζουν, τον πληγώνουν και τον χτυπούν στο φιλότιμό του… Κάποια στιγμή θα περάσει όλη αυτή η κατάσταση και οι μόνοι που θα μείνουν στην μνήμη είναι δυο-τρεις άνθρωποι της τέχνης και της επιστήμης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις συνθήκες δημιουργίας του Κάντο Χενεράλ, στη γνωριμία του με τον Νερούδα, αλλά και στη διαδρομή του έργου στο εξωτερικό. Ως “πρώτο βήμα μιας πραγματικής αντίστασης” χαρακτήρισε τη συναυλία της 17ης Ιουλίου, αντίστασης στην κρίση, που “είναι μια αρρώστια που μεταδίδεται. Πρέπει να βρεθεί κάποιος να πει ότι δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με όλο αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πού πήγε η εθνική μας περηφάνια;» αναρωτήθηκε. Από τη μεριά του, ο Ιωάννης Μάνος, πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου δόθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε το Κάντο Χενεράλ «έργο με βαθύτατο κοινωνικό περιεχόμενο και διαχρονική αξία», για να υπογραμμίσει στη συνέχεια τις «ιστορικές, καλλιτεχνικές, αλλά και ηθικές διαστάσεις» του. Παράλληλα, οι ερμηνευτές του, η Μαρία Φαραντούρη, ο Πέτρος Πανδής, αλλά και ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, που θα διευθύνει τη δεκαπενταμελή ορχήστρα, αναφέρθηκαν στις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους από την παρουσίαση του έργου στο διεθνές κοινό.

Στη συναυλία, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και αποτελεί παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής, θα πάρουν μέρος, εκτός των Μ. Φαραντούρη και Π. Πανδή, οι χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων, ενώ αποσπάσματα του ποιητικού έργου θα διαβάζει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

email
Πηγή άρθρου: avgi.gr