Πέθανε ο Γερμανός ζωγράφος που έκανε πατρίδα του την Ελλάδα

Χέρμαν Φραντς Μπλάουτ

Χέρμαν Φραντς Μπλάουτ

Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο 73χρονος διακεκριμένος  ζωγράφος  Χέρμαν Φραντς Μπλάουτ, που ζούσε στην Ελλάδα από το 1965 και διατηρούσε την ελληνική υπηκοότητα από το 1999.

Ο Χέρµαν Mπλάouτ γεννήθηκε το 1939, στο IlIertissen της Γερμανίας. Σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και γραφικές τέχνες στο Μόναχο και στο Αμβούργο.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1965 και εγκαταστάθηκε στη χώρα µας. παντρεύτηκε τη Σοφία Τζαμαλούκα µε την οποία απέκτησε δυο κόρες. Δίδαξε στη σχολή Σταυράκου, στο χρονικό διάστημα 1969 – 1972. Κέρδισε την Υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας 1974 – 1976 για την μελέτη του πάνω στην ελληνική μυθολογία. Το 1980 έγινε µέλος της Επαγγελματικής Ένωσης Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Το 1993 ήταν ο εμπνευστής του πολιτιστικού τρένου των υπουργείων Άμυνας και Πολιτισμού που διέσχισε όλη την Ελλάδα µε το πολύτιμο φορτίο του.

Το 1996 ήταν ιδρυτικό µέλος του ΟΣΔΕΕΤΕ (Οργανισμός για τα Πνευματικά Δικαιώματα των Εικαστικών) και για πέντε χρόνια υπήρξε µέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το 1999 απέκτησε την Ελληνική υπηκοότητα.

Έχει κάνει 59 ατομικές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες τέσσερις αναδρομικές (1981 Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Τέχνης – Θεσσαλονίκη, 1985 Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, 1995 Αίθουσα Αλέξανδρος Γαρδέλη – Μαρούσι, 2004 Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων).

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές άλλες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εικονογράφησε βιβλία, αφίσες, ημερολόγια και έχει κάνει και τοιχογραφίες.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στη Σερβία.

email
Πηγή άρθρου: Πληροφορίες από την εφημερίδα