“Σικελικός Εσπερινός” υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου

Aγαθάγγελος Γεωργακάτος

Aγαθάγγελος Γεωργακάτος

Mετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις της όπερας του Βέρντι Ο Σικελικός εσπερινός, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει τρεις επιπλέον παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14, 16 και 18 Απριλίου 2013.

Η μεγάλη επιτυχία των 4 παραστάσεων του Ιανουαρίου οδήγησε τη διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην πραγματοποίηση 3 επιπλέον παραστάσεων της μεγαλειώδους όπερας “ΣΙΚΕΛΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ” του Τζ. Βέρντι , η οποία θα παρουσιαστεί στις 14 -16 – 18 Απριλίου, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Συμμετέχουν 2 κάστ ξένων Ελλήνων σολίστ,η ορχήστρα, το μπαλέτο καθώς και η χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής , υπό τη διεύθυνση του δικού μας μαέστρου , Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Η εντυπωσιακή παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα ενθουσίασε το κοινό που γέμισε την αίθουσα Α. Τριάντη και στις τέσσερις παραστάσεις που δόθηκαν από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου.

Η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και οι δυο εξαιρετικές διανομές μονωδών, απέδωσαν με πάθος και παλμό τα υψηλά ιδανικά της “επαναστατικής” όπερας του Τζουζέππε Βέρντι.

Η μεγαλόπρεπη όπερα με μπαλέτο παρουσιάζεται με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη Γέννηση του κορυφαίου Ιταλού συνθέτη. Με αφετηρία το ιστορικό γεγονός αλλά και την τρέχουσα ιστορία της πατρίδας του, ο Βέρντι εμπνεύστηκε τον επαναστικό Σικελικό εσπερινό και τον έντυσε με ενθουσιώδη, μελωδική μουσική, σπουδαία χορωδιακά, υπέροχες άριες και αέρινη μουσική για μπαλέτο.

Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα σκηνοθέτησε την παραγωγή με βασικούς άξονες την επαναστατικότητα, την έννοια της πατρίδας, τη βία, αλλά και τα δοκιμαζόμενα συναισθήματα. Παράλληλα, αξιοποίησε το μπαλέτο σε πολλά σημεία φωτίζοντας τις λεπτές αποχρώσεις και τις επιμέρους ιστορίες της όπερας.

Τα μινιμαλιστικά αλλά την ίδια στιγμή μνημειώδη σκηνικά του Αλεσσάντρο Κάμερα εμπνευσμένα από την αισθητική της “μεταφυσικής ζωγραφικής” – pittura metafisica – του Τζώρτζιο ντε Κίρικο, τα υπέροχα κοστούμια της Κάρλα Ρικόττι και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης υπογράμμισαν το επαναστατικό στοιχείο του έργου.

Η Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, κατέκτησε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα απόδοσης, ενώ η Χορωδία ύπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Οι δυο διανομές των μονωδών κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού με τις εντυπωσιακές ερμηνείες τους.

Η ημερομηνία έναρξης της προπώλησης των εισιτηρίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
14, 16, 18 Απριλίου 2013

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ
Ώρα έναρξης: 20.00

Σκηνοθεσία- Χορογραφία – Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά: Αλεσσάντρο Κάμερα
Κοστούμια: Κάρλα Ρικόττι

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team