Στις 19 Αυγούστου τα εγκαίνια του Κέντρου “Κωνσταντίνος Παρθένης” στην Πεσσάδα

Κωνσταντίνος Παρθένης

Κωνσταντίνος Παρθένης

Ένα νέο κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και εκπαίδευσης, αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, γεννιέται στην Πεσσάδα Κεφαλονιάς. Στις 19 Αυγούστου, ώρα 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης «Κωνσταντίνος Παρθένης», που δημιούργησε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Το γεγονός θα πλαισιώνεται από ημερίδα αφιερωμένη στον καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε και ζωγράφισε αρκετούς πίνακες στην Πεσσάδα.

Το Κέντρο φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην περιοχή, την ανάδειξη και τη διάχυση των αξιών του επτανησιακού πολιτισμού, ιδιαίτερα στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας της τέχνης, με αφορμή την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που προκύπτει από το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Η προσπάθεια αποσκοπεί επίσης στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού πυρήνα που θα λειτουργεί με κέντρο αναφοράς το ζωγράφο, με τη συγκέντρωση τεκμηρίων για τη ζωή και το έργο του. Μέσα από την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, επιδιώκεται η ενίσχυση και προβολή της σημασίας του Κέντρου για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και η δυνατότητα εξέλιξής του σε ένα διαρκές εργαστήριο κατάρτισης για φοιτητές ΑΕΙ (με αναφορές σε καλλιτεχνικά μαθήματα και την ιστορία της τέχνης), αποτελώντας έναν πόλο καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας πανελλήνιας εμβέλειας.

Με την ανάδειξη της Οικίας Βαλσαμάκη, όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Παρθένης, και την ανακαίνιση του κοινοτικού καταστήματος, η Πεσσάδα, και γενικότερα η Λειβαθώ, αποκτά ένα πολιτιστικό κέντρο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους φορείς της Κεφαλονιάς για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

email
Πηγή άρθρου: thebest.gr