
ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης.
OΠΩΣ αρμόζει σε έναν μεγάλο ηθοποιό, με ένα δυνατό χειροκρότημα, έπεσε η τελευταία αυλαία για τον Θύμιο Καρακατσάνη χθες στο Κοιμητήριο Παιανίας. Ο εργάτης του θεατρικού σανιδιού έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 71 ετών. Η υγεία του την τελευταία διετία βαλλόταν από τον καρκίνο και το σάκχαρο. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από τη νόσο Πάρκινσον. Η νόσος του τραυμάτισε στην ψυχή επειδή πλέον δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο σανίδι. «Δηλαδή, τώρα θα ζω χωρίς να παίζω; Δεν μπορώ να ζήσω», είχε εξομολογηθεί στη σύζυγό του, Ρούλα, όταν η ασθένεια του έκοψε το διάδρομο από τα καμαρίνια στη σκηνή.
Υπήρξε ο κατ’Α εξοχήν ηθοποιός και σκηνοθέτης που έφερε τον Αριστοφάνη στο σύγχρονο κοινό. Στη μακρόχρονη καριέρα του ανάπτυξε τους ήρωες των έργων του αρχαίου κωμωδιογράφου μεταφέροντας με το δραματουργικό του πρίσμα τον καυστικό και σαρκαστικό λόγο του Αριστοφάνη στην εποχή μας.
Γεννήθηκε το 1940 στο σημερινό Κερατσίνι. Ήταν από τα ταλέντα που ανέδειξε στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν. Πήρε μέρος στην ιστορική παράσταση των «Όρνιθων», το 1959. Από το 1960 ήταν βασικό στέλεχος στις παραστάσεις του σημαντικού θεατρικού οργανισμού. Συνεργάστηκε στο ελεύθερο θέατρο αλλά πήρε μέρος και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως: «Το πιο λαμπρό αστέρι», « Η χαρτορίχτρα» (1967), «Μπουμ Ταρατατζούμ» (1972), «Γυναικοκρατία» (1973) «Καραβάν Σαράι» (1986). Σκηνοθέτησε επίσης για το θέατρο παραστάσεις έργων των Μολιέρου, Αριστοφάνη, Ψαθά κ.ά. Ιστορικές είναι οι ερμηνείες του στα έργα «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ», «Νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη, «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά. Την τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο έκανε τη σεζόν 2009 – 2010 στο “Θάνατο του εμποράκου” του ‘Αρθουρ Μίλερ. Το Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς είχε δηλώσει ότι αποσύρεται λέγοντας χαρακτηριστικά: “Για μένα η αυλαία έπεσε” .Έως και την τελευταία στιγμή στο πλευρό του ήταν η σύζυγός του Ρούλα και οι δύο τους κόρες με τις οικογένειές τους. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στην Παιανία. Χωρίς επικήδειους, σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος. Επιθυμία της οικογένειάς του ήταν αντί στεφάνων, τα χρήματα θα δοθούν στο σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού».
Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα
Συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Κωνσταντίνου Τζαβάρα για το θάνατο του Θύμιου Καρακατσάνη:
«Σεμνός και ακούραστος υπηρέτης του θεάτρου, ένα από τα πιο χαρισματικά ΅παιδιά’Α του Καρόλου Κουν και του ιστορικού Θεάτρου Τέχνης», υπογραμμίζει στο συλλυπητήριο σημείωμά του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και προσθέτει ότι ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε από τους «πρώτους μεταπολεμικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες που έφεραν σε επαφή το ευρύ κοινό με την αρχαία κωμωδία. Ο «αριστοφανικός» Καρακατσάνης, γέννημα θρέμμα του Πειραιά και άτομο με έντονες πολιτικές και πολιτιστικές ανησυχίες, αφήνει με το θάνατό του δυσαναπλήρωτο κενό».
O αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπογραμμίζει στο σημείωμά του: «Ο Θύμιος Καρακατσάνης ήταν ένας καλλιτέχνης μεστός, λαϊκός, σκορπούσε το γέλιο αβίαστα και από τους λίγους που κατάφεραν να αποδώσουν τόσο πιστά το αριστοφανικό έργο. Το κοινό τον αγάπησε για την αυθεντικότητά του, για αυτό παρά το πρόωρο φευγιό του, η μνήμη του θα μείνει ζωντανή μέσα από το έργο του, που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για όλες τις επόμενες γενιές».
«Ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της θεατρικής σκηνής, ένας ηθοποιός μέγιστος με την πραγματική έννοια του όρου», τονίζεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε ένας ηθοποιός που με το ιδιαίτερο ύφος του έγραψε ωραίες σελίδες στη θεατρική ιστορία του τόπου μας», σημειώνεται στη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
«Ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της χώρας μας και άφησε ανεξίτηλο στίγμα στα θεατρικά πράγματα υπηρετώντας με συνέπεια το λαϊκό θέατρο», δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Στο Κοιμητήριο της Παιανίας έδωσαν το παρών συγγενείς, συνάδελφοι, φίλοι και το μεγάλο κοινό που τον αγάπησε μέσα από το έργο του. Ανάμεσά τους οι Λάκης Λαζόπουλος, Αντώνης Βαρδής, ‘Αννα Φόνσου, Γιώργος Παρτσαλάκης, Μάρθα Καραγιάννη, Βάσια Τριφύλλη, Μανώλης Μητσιάς, Ντίνος Καρύδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Πιατάς, Χρυσούλα Διαβάτη κ.ά. Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.