Το μεγαλύτερο γλυπτό σοκολάτας στον κόσμο

Οι κόκκοι κακάο ήταν πολύτιμοι για τους Μάγιας από το 600 μ.Χ. Έψηναν τους κόκκους, έβαζαν τσίλι και άλλα μπαχαρικά για να φτιάξουν ένα ποτό που λεγόταν xocoati. Δεν έμοιαζε με τη σοκολάτα που ξέρουμε.

«Xocoati» σημαίνει «πικρό νερό».

Οι Μάγιας ζούσαν στο σημερινό τροπικό Γιουκατάν, στο νότιο Μεξικό. Αρχικά μάζευαν το κακάο από το δάσος, αλλά μετά άρχισαν να «καθαρίζουν» περιοχές στη ζούγκλα για να φυτέψουν τα δέντρα. Ήταν πολύ σημαντικό φυτό.

Οι κόκκοι κακάο έπαιζαν και το ρόλο του χρήματος. Για παράδειγμα:

  • 4 κόκκοι άξιζαν όσο μια κολοκύθα
  • 10 όσο ένας λαγός
  • 100 όσο ένας σκλάβος

Ο Hernan Cortés ήταν ένας ισπανός εξερευνητής που ξεκίνησε να κατακτήσει το Μεξικό το 1517. Έφτασε στην ακτή με 11 πλοία και 600 άντρες. Συνέχισε το δρόμο του μέχρι το Tenochtitlan για να συναντήσει τον Moctezuma, τον αρχηγό των πλούσιων Αζτέκων.

Ο Moctezuma ήξερε ότι δεν υποδεχόταν φιλικό επισκέπτη αλλά τον υποδέχτηκε με ευγένεια, ίσως πιστεύοντας ότι αν τον γνωρίσει θα καταφέρει να τον νικήσει αργότερα.

Του έδωσε να πιει “chocolatl”, το αγαπημένο του ποτό, σερβιρισμένο σε χρυσή κούπα. Ο Moctezuma έπινε chocolatl πριν επισκεφτεί το χαρέμι του. Αυτή του η συνήθεια έδωσε στη σοκολάτα τις (ανύπαρκτες) αφροδισιακές της χάρες.

«Το θεϊκό ποτό, που ενισχύει την αντοχή και πολεμάει την κούραση» έγραψε ο Cortés σε ένα γράμμα του προς τον βασιλιά της Ισπανίας.

Ο Cortés έβαλε τον Moctezuma στη φυλακή. Οι Ισπανοί πολιόρκησαν το Tenochtitlan για 75 μέρες πριν την πτώση της, που σημάδεψε το τέλος του πολιτισμού των Αζτέκων.

Το ινστιτούτο qzina έφτιαξε το μεγαλύτερο γλυπτό από σοκολάτα στον κόσμο με τη μορφή του ναού Κukulkan, του αρχαίου ναού των Μάγιας που βρίσκεται στο Τσίτσεν Ίτζα.

Το γλυπτό θα βρίσκεται στα γραφεία του ινστιτούτου στην Καλιφόρνια μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, που ταυτίζεται με το τέλος του ημερολογίου των Μάγιας. Εκείνη τη μέρα θα καταστραφεί, αν και δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

email
Πηγή άρθρου: lifo.gr