«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» φιλοξενείται στο Αεροδρόμιο Αθηνών

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Οι επιβάτες και οι επισκέπτες τουαεροδρομίου της Αθήνας  θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία πρώτη «γνωριμία» με τη σπουδαία περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που είναι αφιερωμένη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Ιανουαρίου 2013.

Η πολιτιστική αυτή ενέργεια του αεροδρομίουεντάσσεται στη θεματολογία «Τέχνη – Πολιτισμός», όπου ο ΔΑΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η συνοπτική παρουσίαση της οποίας θα φιλοξενείται στο αεροδρόμιο, παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων, που ανασύρθηκαν από τον χώρο του περίφημου ναυαγίου.

Το ναυάγιο εντόπισαν σφουγγαράδες από τη Σύμη και η μερική ανέλκυσή του συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως.

Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) την επιχείρηση ανέλαβαν οι Σύμιοι σφουγγαράδες υπό την καθοδήγηση του καπετάνιου Δημήτρη Κοντού και με τη συνδρομή πλοίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του Κουστώ «Καλυψώ».

Τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 1ο αι. π.Χ. Μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, χρυσά κοσμήματα, πλήθος κεραμικά αγγεία και χάλκινες κλίνες συνιστούσαν το φορτίο του.

Μαζί με αυτά ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος ημερολογιακός και αναλογικός φορητός υπολογιστής της αρχαιότητας.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος για όλους τους επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στο χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός» (επίπεδο αφίξεων / είσοδος 1).

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3537 227

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8217 717, 210 8217 724
email
Πηγή άρθρου: nooz.gr