Βραδιά Επτανησιακής Όπερας στα Κουρκουμελάτα

Βραδιά Επτανησιακής Όπερας στα Κουρκουμελάτα

Βραδιά Επτανησιακής Όπερας στα Κουρκουμελάτα

Βραδιά Επτανησιακής Όπερας στο Πνευματικό κέντρο στα Κουρκουμελάτα την Τετάρτη 24 Ιουλίου, 21:30 με τους Ειρήνη Καράγιαννη & Γιάννης Χριστόπουλο, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τον Δημήτρη Γιάκα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ : Una notte sul Pireo

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ : Σερενάδα ιn teatro Εξομολόγησις

(ποίηση Ι. Πολέμη).

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΛΒΑΝΑΣ : Κοιμάται η αγάπη μου (Νυχτερινό)

ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΚΑΜΗΛΙΕΡΗΣ : Άνθη του γκρεμνού (ποίηση Γ.Δροσίνη)

GIUSEPPE VERDI : Perduta ho la pace …

(ποίηση Goethe σε ιταλική μετάφραση Luigi Balestri)

Stornello

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ : Vierge aux doux yeux …

(Άρια του Naïr από την όπερα MEDGÉ)

GAËTANO DONIZETTI : Ah ! mio bene… Fia vero? Lasciarti!…

(Ντουέτο Leonora-Fernando από την όπερα

LA FAVORITA)

Una furtiva lagrima …

(Άρια του Nemorino από την όπερα

ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ)

Oh mio Fernando !…

(Άρια της Leonora από την όπερα LA FAVORITA)

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑΣ : Αγάπη περισσή

(Βαλς-δυωδία Μάργας- Φλώρου από την οπερέτα

Η ΑΣΠΡΗ ΤΡΙΧΑ)

ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ : Ριρή , Ριρή , Ριρίκα …

(Ντουέτο Ριρίκας – Ευαρέστου από την οπερέτα

Η ΡΙΡΙΚΑ ΜΑΣ)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ειρήνη Καράγιαννη

Η υψίφωνος Ειρήνη Καράγιαννη γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς καλλιτέχνες. Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και στο Ωδείο Athenaeum και γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφίες των Ιδρυμάτων “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” και “Μαρία Κάλλας” της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη (Conservatorio di Musica “Santa Cecilia”), το Λονδίνο (Mayer-Lissman Opera Center), τη Βαρκελόνη και το Μιλάνο, με καθηγητές μεταξύ άλλων τη Victoria de los Angeles και τη Maria Luisa Cioni. Το 1992 ερμήνευσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρόλο της Ηλέκτρας στην παγκόσμια πρώτη της όπερας του Γιώργου Κουρουπού, Πυλάδης. Έκτοτε συμμετείχε, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε πολλές σημαντικές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Cherubino στους Le Nozze di Figaro του Mozart, Lilian Holiday στο Happy End του Kurt Weill, Miss Jessel στο The Turn of the Screw του Benjamin Britten) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Siebel στο Faust του Gounod, Komponist στην Ariadne auf Naxos του J. Strauss, Rosina στον Il barbiere di Siviglia και Cenerentola στην ομώνυμη όπερα του Rossini, Adalgisa στη Νόρμα του Bellini και Bradamante στην Alcina του Händel).

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τους Σολίστ της Πάτρας και με άλλα οργανικά σύνολα. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Το Μάιο του 1998 κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Giuseppe di Stefano” στην Ιταλία και ερμήνευσε με εξαιρετική επιτυχία τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα Carmen στο πλαίσιο του “Μουσικού Ιουλίου” στο Τράπανι της Ιταλίας. Έκτοτε πρωταγωνίστησε σε πολλές παραγωγές στην Ιταλία [Giacinto στο Arkadio in Brento (Teatro Olympico di Vicenza), Carmen στην Carmen του Bizet (Teatro Romano di Fiesole, Teatro Greco di Taormina), Olga στον Eugene Onegin του Tchaikovsky (“Maggio Musicale Fiorentino”), Nicklausse στα Les Contes ď Hoffmann του Offenbach και Rosina στον Il barbiere di Siviglia του Rossini (Teatro Grande di Bresia, Teatro Sociale di Como, Teatro A. Ponchielli – Cremona, Teatro Fraschini – Pavia) και Giulietta στα Les Contes ď Hoffmann (Teatro alla Scala – Μιλάνο)].

Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα δόκιμων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Γιώργος Κουρουπός, ο Κυριάκος Σφέτσας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τραγουδώντας τους ρόλους της Ιππολύτης και της Τιτάνιας πρωταγωνίστησε στην όπερα του τελευταίου Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, η οποία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών την περίοδο 1999-2000. Στη δισκογραφική έκδοση Η ωραία μας άγνωστη, η οποία περιέχει συνθέματα του Γιώργου Κουρουπού, ερμηνεύει τρία τραγούδια σε κυπριακή ποίηση του 16ου αιώνα. Ερμήνευσε επίσης τους ρόλους της Μαύρης Βασίλισσας και της Κουκουβάγιας στη δισκογραφική έκδοση της παιδικής όπερας Οι δραπέτες της σκακιέρας των Γιώργου Κουρουπού και Ευγένιου Τριβιζά. Συμμετείχε στο Χρυσό Δίσκο Σμύρνη με την ορχήστρα “Εστουδιαντίνα”.

Έχει δύο παιδιά, τον Άγγελο και τη Νίκη.

Γιάννης Χριστόπουλος

Τενόρος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε μουσικές σπουδές στην Κρεμόνα Ιταλίας (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», 1998). Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε ΜΜΑ, ΜΜΘ, ΕΛΣ. Συνεργάστηκε με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Εμφανίστηκε σε διεθνή φεστιβάλ και παραγωγές όπερας (Κάρνεγκι Χολ Νέας Υόρκης, Εθνικό Μέγαρο Μουσικής Μαδρίτης, Θέατρο Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Όπερα Καΐρου). Ηχογράφησε έργα όπως Η επιστροφή της Ελένης, Στον τόπο μου τέλεια ξένος του Θάνου Μικρούτσικου, Αποκάλυψη του Ιωάννου του Τάσου Ιωαννίδη, Χρονικό της Αλώσεως του Γιώργου Χατζηνάσιου. Από το 2008 μέχρι το Νοέμβριο του 2012 ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Πρωταγωνιστών της ΕΛΣ.

Δημήτρης Γιάκας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Πήρε δίπλωμα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου) το 1977.

Συνεχίζει τις σπουδές του στην ECOLE NORMALE DE MUSIQUE DE PARIS (πιάνο, μουσική δωματίου & μουσική προετοιμασία όπερας) και μελετά συνοδεία τραγουδιού με τον Dalton Baldwin. Από το 1982 πιανίστας – μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα των Παρισίων, θέση στην οποία θα μείνει ως το 1991. Παράλληλα εμφανίζεται ως accompagnateur στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις & φεστιβάλ της Γαλλίας. Μετακαλείται από την Όπερα της Λυών και τον μουσικό διευθυντή της Kent Nagano ως υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας. Το 1990 εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει μια τακτική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας για την παγκόσμια «πρώτη» πολλών έργων Ελλήνων συνθετών: ΜΗΔΕΙΑ του Μίκη Θεοδωράκη (Bilbao 1991), Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ του Θάνου Μικρούτσικου (Αθήνα 1993), ΒΑΚΧΕΣ του Αργύρη Κουνάδη (Αθήνα 1996) κλπ. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα & το εξωτερικό.

Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam