Πού στρέφονται οι έρευνες για το αεροσκάφος της Malaysia

Αεροσκάφος της Malaysia

Αεροσκάφος της Malaysia

Ο αριθμός των χωρών που εμπλέκονται στις έρευνες για το Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εξαφανίστηκε πριν από οκτώ ημέρες έχει φθάσει τις 25, για τις επιχειρήσεις που πλέον καλύπτουν μεγάλο εύρος, στη θάλασσα και στην ξηρά. Στις έρευνες μετέχει και ελληνικό πλοίο.

“Η νέα πρόκληση είναι να αυξηθεί ο συντονισμός και η διπλωματία”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν.

Η συνεργασία περιλαμβάνει δορυφορικά και στρατιωτικά δεδομένα, ενδεχομένως ευαίσθητα, με τις χώρες αυτές, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γαλλία.

“Ελπίζουμε με αυτό τον τρόπο ότι τα μέρη που μπορούν να μας συνδράμουν θα βοηθήσουν να στοχεύσουμε καλύτερα τη ζώνη των ερευνών”, δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος σε αυτό το όλο και πιο εφιαλτικό καθήκον.

Αφού εγκαταλείφθηκαν οι επιχειρήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πλοία και αεροσκάφη επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους κατά μήκος δύο αεροδιαδρόμων: ο ένας, ο βόρειος, εκτείνεται από τη βόρεια Ταϊλάνδη μέχρι τα σύνορα του Καζακστάν ενώ ο δεύτερος, ο νότιος, από την Ινδονησία μέχρι το νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Οι αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι ο βόρειος αεροδιάδρομος περνά πάνω από πολλές χώρες, τα στρατιωτικά ραντάρ των οποίων θα είχαν εντοπίσει κάποιο σήμα του αεροσκάφους και για το λόγο αυτό θεωρούν πιθανότερη την εκδοχή να κινήθηκε προς τα νότια.

Ζητούν βοήθεια και από άλλες χώρες

Οι αρχές της Μαλαισίας ζήτησαν βοήθεια και από άλλες χώρες προκειμένου να εντοπίσουν το Μπόινγκ 777 που αγνοείται από το περασμένο Σάββατο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών, οι αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις χωρών από εδάφη των οποίων διέρχονται οι δύο αεροδιάδρομοι τους οποίους θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει η πτήση ΜΗ370. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Κίνα, η Μιανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Γαλλία.

Η αστυνομία της Μαλαισίας επιβεβαίωσε επίσης ότι το Σάββατο πραγματοποίησε έρευνες στα σπίτια του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους που χάθηκε χωρίς ν΄ αφήσει κανένα ίχνος.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας πήραν καταθέσεις από την οικογένεια του κυβερνήτη ενώ ειδικοί εξετάζουν και τον προσομοιωτή πτήσεων που διέθετε στο σπίτι του ο 53χρονος Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ.

Ανάκριση του προσωπικού εδάφους

Οι ερευνητές ανέκριναν το πλήρωμα και το προσωπικό εδάφους που είχε ασχοληθεί με την πτήση MH370 πριν αυτή απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Αστυνομική πηγή στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας ανέφερε ότι οι ερευνητές μίλησαν με ορισμένους από το προσωπικό εδάφους για να εξακριβώσουν αν αυτοί γνωρίζουν κάποια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες ή ενδείξεις για το Μπόινγκ 777.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα», είπε η αστυνομική πηγή χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό των ατόμων από το προσωπικό εδάφους που ανακρίθηκαν.

Οι ερευνητές στη Μαλαισία αναμένουν ακόμη από μερικές χώρες να στείλουν ελέγχους ιστορικού για επιβάτες που βρίσκονταν πάνω στο αγνοούμενο αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών καθώς εντείνουν τις έρευνες για το ενδεχόμενο μιας σκόπιμης αλλαγής κατεύθυνσης του αεροπλάνου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας.

“Υπάρχουν ακόμα λίγες χώρες που περιμένουμε να απαντήσουν στα αιτήματά μας”, είπε ο Χάλιντ Αμπού Μπάκαρ σε συνέντευξη Τύπου.

Το Σάββατο οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι η απενεργοποίηση του συστήματος επικοινωνίας του αεροσκάφους και η στροφή του με κατεύθυνση τον Ινδικό Ωκεανό ήταν “σκόπιμες ενέργειες” ενώ από τα στοιχεία που διαθέτουν πιστεύουν ότι το Μπόινγκ συνέχισε να πετά για επτά ώρες αφότου έδωσε για τελευταία φορά το “στίγμα” του. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να επανεξετάσουν και πάλι τα προφίλ των 227 επιβατών και των 12 μελών του πληρώματός του.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

email
Πηγή άρθρου: capital.gr