Προσάραξη «Πρέβελης»: Παρ’ ολίγον νέο «Σάμινα»;

Προσάραξη «Πρέβελης»

Προσάραξη «Πρέβελης»

«Εμείς κοιμόμαστε. Ξαφνικά ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο και το πλοίο σταμάτησε». Αυτά ήταν τα λόγια ενός εκ των 190 επιβατών του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Πρέβελης» το οποίο προσάραξε στη βραχονησίδα Ασπρονήσι, πολύ κοντά στη Σαντορίνη περίπου στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr.

Ο ίδιος επιβάτης, ήδη από τις 04.50 του Σαββάτου υποστήριζε ότι η αντίδραση των 75 μελών του πληρώματος του «Πρέβελης» ήταν ψύχραιμη, καθησυχαστική και… χαλαρή. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με το protothema.gr κατήγγειλε: «Εμείς ενημερώσαμε το Θάλαμο Επιχειρήσεων. Δεν ήξεραν τίποτα όταν τους είπαμε ότι το πλοίο έχει προσαράξει». Μάλιστα ακόμη και 45 λεπτά αφού το «Πρέβελης» είχε χτυπήσει στο Ασπρονήσι, όπως μας κατήγγειλε ο ίδιος επιβάτης, σκάφη του Λιμενικού δεν είχαν προσεγγίσει το πλοίο παρ’ ότι η απόσταση από το λιμάνι του Αθηνιού ήταν πολύ μικρή…

Τι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου; Υπό ποίες συνθήκες το «Πρέβελης» προσάραξε σε μια νησίδα που ουσιαστικά είναι η συνέχεια της Σαντορίνης (το Ασπρονήσι είναι ένα από τα τμήματα που δεν βυθίστηκαν από την προϊστορική έκρηξη) και βρίσκεται 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας;

Προσάραξη «Πρέβελης»

Η εικόνα των επιβατών να έχουν φορέσει τα σωσίβια και να περιμένουν σε ορισμένους δημιούργησε συνειρμούς λόγω και της πρόσφατης ανείπωτης ναυτικής τραγωδίας με το πλοίο Sewol στη Νότια Κορέα. Πόσο κοντά φτάσαμε να είχαμε μια νέα «Σάμινα»; Τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν η πρόσκρουση του «Πρέβελης» στη νησίδα είχε προκαλέσει εισροή υδάτων;

Στο ερώτημα πώς εγκλωβίστηκε το πλοίο σε μια βραχονησίδα χαρτογραφημένη ο καπετάνιος του πλοίου προσπάθησε να δώσει τη δική του απάντηση. Συμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση του στους αξιωματικούς του Λιμενικού αφού το πλοίο κατέπλευσε στη Σαντορίνη ο καπετάνιος του Πρέβελη υποστήριξε: Έγινε μπλακ άουτ, έσβησαν οι μηχανές και χάθηκε ο έλεγχος του πλοίου για λίγα λεπτά. Λίγο μετά τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να ξαναβάλουν τις μηχανές μπροστά, όμως το πλοίο προσέκρουσε με τη μπάλα (το μπροστινό στρογγυλό μέρος του πλοίου που βρίσκεται στην πλώρη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) στη βραχονησίδα ενώ έπλεε με χαμηλή ταχύτητα ίσως και επειδή προσέγγιζε το λιμάνι της Σαντορίνης.

Προσάραξη «Πρέβελης»

Βλάβη ή ανθρώπινο λάθος; Πώς συνέβη το ατύχημα; Γιατί το πλοίο συνέχιζε να παρασύρεται και χτύπησε στη νησίδα Ασπρονήσι ενώ το πλοίο -σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή- είχε καταφέρει να θέσει ξανά τις κύριες μηχανές του σε λειτουργία;

Ναυτικός με μεγάλη εμπειρία από πλόες στο Αιγαίο αμφισβήτησε την εξήγηση αυτή. «Με το μπλακ άουτ δεν χάνεις την πλευστότητα», μας είπε και συνέχισε: «Το καράβι το ρίχνεις έξω για να μην βουλιάξεο».

Ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος με τον οποίο επίσης επικοινώνησε το protothema.gr ήταν καθησυχαστικός και υποστήριξε ότι μας μεταφέρει όσα του είπαν οι επιβάτες με τους οποίους μίλησε. Κατά τον κ. Ζώρζο το πλοίο έπαθε μπλακ άουτ, έσβησαν τα φώτα, αλλά αμέσως λειτούργησαν τα «emergency» και το καράβι πήρε φως.

Οταν ρωτήσαμε τι μπορεί να συνέβη και το πλοίο ξαφνικά υπέστη μπλακ άουτ που λίγο αργότερα αποκαταστάθηκε και πώς χτύπησε το πλοίο σε μια νησίδα που βρίσκεται 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα ο κ. Ζώρζος δεν είχε απαντήσεις να μας δώσει.

Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ανεπισήμως, λένε ότι τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται… Οι ίδιες πηγές τονίζουν ωστόσο ότι το πλήρωμα χειρίστηκε την κατάσταση πολύ καλά και γι’ αυτο δεν υπήρχε τραυματισμός. Επισήμως η εκδοχή που παρουσίασε ο καπετάνιος στο Λιμενικό είναι αυτή του μπλακ άουτ και της προσωρινής ακυβερνησίας λόγω της οποίας το «Πρέβελης» χτύπησε στο Ασπρονήσι.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρκατορείο ο αρχιπλοίαρχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας ΑΝΕΚ Σταύρος Αγγελιδάκης τόνισε ότι από το συμβάν δεν υπήρξε καμία αναστάτωση στους επιβάτες, ενώ το πλήρωμα τήρησε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλείας που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι ο δύτης που ερεύνησε το πλοίο δεν διαπίστωσε κάποια σοβαρή ζημιά ή ρήγμα.

Μέχρι αυτή την ώρα το «Πρέβελης» παραμένει στο λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη, προκειμένου να ελεγχθεί από επιθεωρητές του ιταλικού νηογνώμονα rina και να αποφασιστεί αν το πλοίο είναι ικανό να συνεχίσει το δρομολόγιό του προς Ανάφη-Ηράκλειο-Σητεία-Κάσο-Κάρπαθο-Διαφάνι-Χάλκη-Ρόδο.

Προσάραξη «Πρέβελης»

email
Πηγή άρθρου: protothema.gr