Πρωτοβουλίες ΕΛΜΕ-ΚΙ για τους πρόσφυγες

Πρόσφυγες

Πρόσφυγες

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική 13 εκατομμύρια παιδιά είναι χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, 9.000 σχολεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής δεν λειτουργούν και περίπου 700.000 προσφυγόπουλα δεν πάνε σχολείο, επειδή οι εκπαιδευτικές υποδομές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό επιπλέον μαθητών. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από την «πολιτισμένη δύση», την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ κοκ που ξαναμοιράζουν αγορές εξανδραποδίζοντας ολόκληρους λαούς. Οι αντιδραστικές – δολοφονικές οργανώσεις, όπως το ISIS, χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές. Σήμερα προκλητικά η ΕΕ ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των εισροών, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Οι δυνάμεις που χαιρέτιζαν τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την «αραβική άνοιξη» και άλλα ανάλογα σαν «νίκη της δημοκρατίας», είχαν και έχουν συνδρομή στο έγκλημα. Οι κυβερνήσεις της χώρας διαχρονικά ταυτίστηκαν με ΝΑΤΟ – ΕΕ, υπέγραψαν και εφαρμόζουν τις συνθήκες Δουβλίνο 1 – 2 και Σένγκεν για το μεταναστευτικό.

Το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της ΕΕ πήρε πίσω ακόμα και τις εξαγγελίες για τη μετεγκατάσταση του μηδαμινού αριθμού των 120.000 προσφύγων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Αλλά, ακόμη και η μετεγκατάσταση των μόλις 40.000 προσφύγων, που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο Συμβούλιο, δεν θα είναι υποχρεωτική. Συμφώνησαν, όμως, για τη δημιουργία των λεγόμενων hot spots («καυτών σημείων») σε Ελλάδα και Ιταλία, δηλαδή κέντρων διαλογής των χρήσιμων για τα μονοπώλια προσφύγων, που θα μπορέσουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη-μέλη. Συμφώνησαν για την ένταση της καταστολής στα σύνορα, με την ενίσχυση της Frontex, ενώ προωθούν την ανάπτυξη μονάδων άμεσης επέμβασης στα σύνορα. Η ΕΕ συζητά μέτρα –ασπιρίνη στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί, από κοινού με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, όχι όμως την άμεση παύση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπου γης. Οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, την ώρα που καλύπτουν και εξωραΐζουν το ρόλο των αφεντικών στη διαμόρφωση του φαινομένου, ρίχνουν άφθονο ρατσιστικό δηλητήριο και πριμοδοτούν τον εμφύλιο μεταξύ των φτωχών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά εξαθλίωση, ανεργία, πολέμους και διαμορφώνει τη μαζική προσφυγιά. Να ορθώσουμε μέτωπο στο φασισμό και στο ρατσισμό.

Απαιτούμε:

 1. Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
 2. Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια.
 3. Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή-ταυτοποίηση, στέγαση-σίτιση-περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
 4. Άμεση χρηματοδότηση από ΟΗΕ και ΕΕ.
 5. Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν.
 6. Όχι στα νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα που μόνο περιπλέκουν και οξύνουν το πρόβλημα, παρά οδηγούν στην επίλυση του.
 7. Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις των ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ σε τρίτες χώρες.
 8. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας. Να κλείσει η βάση της Σούδας – ορμητήριο πολέμου. Να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις με ελληνική συμμετοχή. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω τα πλοία.
 9. Ούτε ένα ευρώ για Νατοϊκούς εξοπλισμούς.
 10. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση, όσων παιδιών τελικά αναγκαστούν (ή επιλέξουν) να μείνουν στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες υποδομές και δημιουργώντας συνθήκες ομαλής ένταξης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους συναδέλφους στα σχολεία του Νομού:

 • να οργανώσουν στην τάξη συζητήσεις για ενημέρωση των μαθητών, να συμβάλλουν στην κατανόηση από τη νέα γενιά των βαθύτερων αιτιών των πολέμων και της προσφυγιάς, να καλλιεργήσουν την αλληλεγγύη των λαών και την υπεράσπιση των κατατρεγμένων, να πρωτοστατήσουν εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
 • να συμβάλλουν στην έμπρακτη αλληλεγγύη της εκπαιδευτικής κοινότητας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με την εξασφάλιση υλικής βοήθειας και στήριξης των προσφύγων, την οποία το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θα αποστείλει στην Αθήνα ή και στο Αιγαίο, σε φορείς του κινήματος που ήδη εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση, για να φθάσει με ασφάλεια στον προορισμό της. Κάθε μαθητής και μαθήτρια να δώσει τρόφιμα μακράς διάρκειας ή όποια άλλη βοήθεια, μέχρι τέλος Οκτώβρη, σε κουτιά που θα στηθούν σε όλα τα σχολεία, για να συγκεντρωθούν, να αποσταλούν και να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων.
 • να στηρίξουν με την παρουσία τους τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στο Νομό, τόσο από την ΕΛΜΕ-ΚΙ όσο και από το ταξικό εργατικό κίνημα.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης
email