Συγκλονίζει η «οδύσσεια» παρατημένων διδύμων βρεφών

Δίδυμα

Δίδυμα

Συναγερμός έχει σημάνει στους Γιατρούς του Κόσμου από την ιστορία δύο δίδυμων κοριτσιών πέντε μηνών, τα οποία έφτασαν στα γραφεία της οργάνωσης εντελώς απροστάτευτα και τα οποία για το ελληνικό κράτος δεν υφίστανται καν, αφού δεν είναι δηλωμένα πουθενά.

Σοκαρισμένος από το γεγονός δηλώνει στο in.gr ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, ο οποίος επισημαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Αυτό το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που ισχυρίζομαι τόσο καιρό. Το ότι υπάρχουν παιδιά-φαντάσματα, παιδιά που δεν είναι δηλωμένα πουθενά και που βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο».

Όπως λέει ο κ. Κανάκης, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει τα δύο μωρά, μάλλον αφγανικής καταγωγής, τα άφησε η μητέρα τους σε κάποιο συγγενικό της πρόσωπο, προκειμένου να φύγει από την Ελλάδα. «Δεν είχε χρήματα και σκόπευε να τα στείλει αργότερα με κάποιον συγγενή της. Συγκεκριμένα, τα άφησε σε μία θεία, η οποία και αυτή έφυγε και άφησε τα παιδιά σε μια σειρά από μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα κρατήσουν και τα έδωσαν σε μία από τις δικές μας επωφελούμενες που έμενε σε μας, μια γλυκύτατη γυναίκα, η οποία τα κράτησε, αλλά έφτασε σε απόγνωση, καθώς δεν είχε τι να τα ταΐσει και έτσι τα έφερε σε μας».

Τα κοριτσάκια έφτασαν στην οργάνωση αρκετά περιποιημένα και σήμερα θα εξεταστούν από παιδιάτρους. «Φαίνονταν καλά στην υγεία τους. Η γυναίκα που τα φρόντιζε, πρόσφυγας και η ίδια είναι μια γλυκύτατη γυναίκα και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει».

Η οργάνωση έχει ήδη ενημερώσει τις Αρχές, την εισαγγελία ανηλίκων και θα ξεκινήσει η διαδικασία να φιλοξενηθούν τα μωρά σε κάποιο ίδρυμα. «Υπάρχει αμηχανία. Είναι κάτι πολύ καινούργιο και για μας και μας αποκαλύπτει ένα άλλο πρόβλημα το οποίο είχαμε υποτιμήσει. Ότι παιδιά κυρίως μεταναστών είναι τελείως απροστάτευτα».

Όπως τονίζει συγκλονισμένος ο κ.Κανάκης το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν σε ελληνικό μαιευτήριο και στην πραγματικότητα για το ελληνικό κράτος είναι σαν να μην υπάρχουν. «Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μαιευτήρια. Φεύγουν παιδιά χωρίς να πάρουν χαρτιά και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή γεννιούνται στα σπίτια. Άρα έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα προστασίας παιδιών και το κυριότερο είναι ότι αυτά τα παιδιά είναι τελείως ευάλωτα».

Πρόκειται για τα έκτα παιδιά που φτάνουν απροστάτευτα στα αζήτητα στους Γιατρούς του Κόσμου, όμως αυτά τα δίδυμα κοριτσάκια είναι τα πιο μικρά. «Είναι περιορισμένοι οι μηχανισμοί προστασίας των παιδιών και αυτό από μόνο του δημιουργεί πολύ μεγάλα θέματα. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα παιδάκια μπορεί ο καθένας να τα κάνει ό,τι θέλει. Στην πραγματικότητα αυτό συνέβαινε πριν πέντε μήνες».

«Είναι για μένα θέμα τιμής να ανοίξω το κεφάλαιο “παιδιά-φαντάσματα” και θα το κάνω ο κόσμος να έρθει ανάποδα. Γιατί πλέον δεν μπορώ να παριστάνω ότι δεν ξέρω, δεν είδα» λέει ο κ.Κανάκης.

«Θέλουμε να ανοίξει μία συζήτηση σοβαρή γιατί κανείς δεν μπορεί να πει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα παιδιά αυτά θα χρειαστούν υποστήριξη».

»Από αυτό το περιστατικό προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως πχ πως θα έφευγαν τα παιδιά από τη χώρα; Ανοίγει ένα παράθυρο σε κάτι που δεν ήθελα να πιστέψω ότι υπάρχει. Ότι είναι πολύ εύκολο να διακινηθούν παιδιά και αυτό από μόνο του είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν λέω ότι συμβαίνει κάτι άλλο, αλλά ότι μπορεί και να συμβεί».

Πηγή άρθρου: in.gr