Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την Πρωτομαγιά στην πλατεία Κοτζιά

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.Φωτογραφία:Eurokinissi)

Στην πλατεία Κοτζιά συγκεντρώνονται από το πρωί της Τρίτης, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Αθήνας για την απεργία της Πρωτομαγιάς με κεντρικό σύνθημα: «Κανείς μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε». Κλειστή αυτή την ώρα η οδός Αθηνάς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, του οποίου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες.

Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Άγαλμα του Βενιζέλου και στην Πάτρα την ίδια ώρα στην πλατεία Γεωργίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα συνδικάτα αναφέρουν ότι η φετινή πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση αποκτά ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά μετά τα συνεχή σκληρά, άδικα, αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τρόικα και κυβέρνηση.

«Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται με δεδομένο το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προκλητικές απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών, την ώρα που έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

» Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα είναι σε θέση μάχης, ώστε να αποκρούσουν την αποτυχημένη συνταγή των μνημονίων της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, της υποταγής της χώρας στα θέλω και στις απαιτήσεις των αγορών και των τραπεζιτών».

Κλειστά τα καταστήματα

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Τρίτη, καθώς και για φέτος η Πρωτομαγιά εξομοιώνεται με Κυριακή και κηρύσσεται υποχρεωτική αργία.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι εργαζόμενοι την επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργαστούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους.

Σε απεργία οι ναυτεργάτες

Εικοσιτετράωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν για την 1η Μάη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλώντας όλους τους ναυτεργάτες στους καταπέλτες για να τιμήσουν την 1η Μάη όπως αξίζει, δίνοντάς της ταξικό περιεχόμενο.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ αποφάσισε για την Πρωτομαγιά 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

email
Πηγή άρθρου: in.gr