Συνέλαβαν 72χρονο γερμανό για κατασκοπεία στη Χίο

Αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου για κατασκοπεία 72χρονου Γερμανού.

Αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου για κατασκοπεία 72χρονου Γερμανού.

Έναν 72χρονο γερμανό υπήκοο, που επί τριετία –τουλάχιστον- φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Χίο, συνέλαβαν στα Αρμόλια οι αστυνομικές αρχές του νησιού. Σε βάρος του 72χρονου, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία.

Από την εξέταση των δύο φωτογραφικών μηχανών και των καρτών μνήμης που είχε κατά τη σύλληψη του, διαπιστώθηκε ότι χθες το πρωί είχε φωτογραφήσει στρατόπεδο της περιοχής και σε προγενέστερο χρόνο φράγμα και δρόμους, που βρίσκονται περιμετρικά στρατοπέδου, σε άλλη περιοχή της Χίου.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 72χρονου στη Χίο βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης, πέντε usb, πέντε τουριστικοί χάρτες της Χίου, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο 72χρονος γερμανός φωτογράφιζε εγκαταστάσεις, έργα, υποδομές, κλπ των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών στη Χίο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι φωτογραφήσεις γίνονταν για λογαριασμό αγνώστων τούρκων, που το καλοκαίρι του 2010, του ζήτησαν να φωτογραφίζει συγκεκριμένα μέρη του νησιού έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαινόταν από 500 έως 1500 ευρώ, κατά περίπτωση.

Το υλικό αποστελλόταν, είτε μέσω κωδικοποιημένου email , το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβάνονταν από πέντε άγνωστους σε αυτόν τούρκους υπηκόους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στη Τουρκία. Επιπλέον, από έρευνα που έγινε σε προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό του 72χρονου, προέκυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε email, σε άγνωστο μέχρι στιγμής αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα, στη Χίο.

Στο ίδιο μήνυμα περιέγραφε συνοπτικά το περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης, από τις ελληνικές αρχές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, δύο αλλοδαπών υπηκόων Τουρκίας και δύο ημεδαπών, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό. Ο 72χρονος, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει στη Χίο, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού.

Πηγή άρθρου: lifo.gr