Σκληρή σύγκρουση Στουρνάρα-ΣΥΡΙΖΑ για το ΤΤ που ιδιωτικοποιείται

Σκληρή σύγκρουση Στουρνάρα-ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή σύγκρουση Στουρνάρα-ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως άφηνε να διαφανεί χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Κατά τη συζήτηση επί της κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «μη βιώσιμο το ΤΤ», επικαλούμενος στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ξεκαθάρισε δε πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση πέραν τις 31ης Αυγούστου, προκειμένου το ΤΤ να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσής του.

Οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Λαφαζάνης και ο βουλευτής Ευκλ. Τσακαλώτος είπαν με έμφαση ότι «ξεπουλάτε το ΤΤ όπως κάνατε και με την Αγροτική Τράπεζα. Διαπράξατε (με την πώληση της ΑΤΕ) πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, δίνοντας δωράκι 7 δις ευρώ στην Πειραιώς».

Από την πλευρά του ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη άμεσης μείωσης του αριθμού των τραπεζικών ιδρυμάτων -μέσω των συγχωνεύσεων- προκειμένου με τον τρόπο αυτό να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. «Ο αριθμός των τραπεζών σε όλη Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερος από ότι χρειάζεται, έσκασε μία φούσκα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας σημειώνοντας: «Σε όλη την Ευρώπη δυστυχώς χρειαζόμαστε λιγότερες τράπεζες, στην Ευρώπη κλείνουν τράπεζες, εδώ η απόφαση είναι η συγχώνευση τραπεζών για να διασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας».

Επεσήμανε δε πως «αν το δημόσιο έπαιρνε σήμερα τις τράπεζες η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή της ανακεφαλαιοποίησης» ξεκαθαρίζοντας ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επανέλθουν σε εύρυθμη λειτουργία».

Ο υπουργός έκανε γνωστό πως οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα οριστούν με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. «Το πρόβλημα τραπεζικής κρίση κοινό σε όλη ευρωζώνης στην Ελλάδα όμως το πρόβλημα δημοσιονομικής κρίσης προκάλεσε και την τραπεζική» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν χρήματα , δεν τα βάζουμε εμείς τα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση δάνεια παίρνουμε».

Αναφορικά με τις παρατάσεις για τη δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών στοιχείων του ΤΤ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «είναι η τέταρτη παράταση και λέμε απλά όχι άλλη παράταση. Δεν το υποχρεώνουμε να δημοσιεύσει καταστάσεις, απλώς δεν του δίνουμε άλλη παράταση».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον υπουργό να δοθεί παράταση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του υπουργού παράνομη, παράτυπη και καταστροφική και κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να την ανακαλέσει. Εξάλλου, με προσθήκη στο νομοσχέδιο που έκανε ο υπουργός παρατείνει κατά ένα μήνα την διορία για τη δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων εκθέσεων των οικονομικών στοιχείων των τραπεζών (από 30/9 σε 31/10), ενώ με άλλη προσθήκη καθορίζει ότι «η ισχύς και η εκτέλεση της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με την Siemens αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της από τα συμβαλλόμενα μέρη».

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr