Σόιμπλε: Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε…

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την λύση της κρίσης λέγοντας: «Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε. Eπιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ. Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος πρέπει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα και το εγχείρημα είναι δύσκολο, εάν οι Έλληνες εμφανίζονται να μην τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.

Η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Bertelsmann το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και η ομόλογός του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

«Αν καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, καταστρέφουμε την Ευρώπη» ανέφερε, σε ένα ύφος που ήταν σαφώς πιο διαλλακτικό σε σχέση με τη στάση που τηρούσε το Βερολίνο τις προηγούμενες ώρες.

Ο κ. Σόιμπλε χρησιμοποίησε την περίπτωση της Πορτογαλίας ως παράδειγμα επιτυχούς κατάληξης των μνημονιακών προγραμμάτων βοήθειας σε άλλες χώρες.

Ειδικά για την Πορτογαλία, υποστήριξε ότι «η εξέλιξή της αποτελεί απόδειξη για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να ξεπεράσουν την κρίση».

«Αυτό το πρόγραμμα σωτηρίας λειτούργησε. Η Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι γεγονός. Παρ’ όλες τις συζητήσεις που θα έχουμε πάλι χθες, σήμερα και αύριο με ένα άλλο κράτος – μέλος» τόνισε και σημείωσε ότι οι χώρες που ήταν υπό ομπρέλα σωτηρίας είχαν πολύ καλές επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας έκανε λόγο για θετική συμβολή ταυ προγράμματος βοήθειας στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα της: «Η τήρηση του προγράμματος προσαρμογής ήταν θεμελιώδης για’ αυτή τη διαδικασία και βοήθησε στην επανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Η Πορτογαλία έφτασε μέσα σε τέσσερα χρόνια, από την αδυναμία – πρακτικά – πληρωμών, στη σταθερότητα. Η Λισαβόνα έκανε στην εφαρμογή του προγράμματός της επανειλημμένες αναπροσαρμογές, αλλά πάντα στο προβλεπόμενο πλαίσιο».

email
Πηγή άρθρου: in.gr