Σόιμπλε: H Ισπανία πράττει το σωστό αλλά επηρεάζεται από την Ελλάδα

Wolfgang Schäuble

Ο Wolfgang Schäuble.(Πηγή φώτο:news.princeoliver.com)

Τα διαρθρωτικά μέτρα που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία είναι «στο σωστό δρόμο», ωστόσο η χώρα επηρεάζεται από την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέρει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι Ισπανοί κάνουν τα πάντα με το σωστό τρόπο και παρ’όλα αυτά δέχονται την πίεση των αγορών», αναφέρει ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα με στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριόν Ραχόι, φαίνεται να έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ωστόσο η Γερμανία παραμένει δύσπιστη, ωθώντας τη χώρα προς μία στήριξη στην οποία να εμπλέκεται και το ΔΝΤ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Σόιμπλε ρωτήθηκε εάν οι γερμανοί πολίτες θα δουν τους φόρους τους να αυξάνονται, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Για το θέμα των ευρωομολόγων, ο κ. Σόιμπλε εμμένει στην πάγια θέση της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι «πριν γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, μία πραγματική δημοσιονομική ένωση είναι αναγκαία για την ευρωζώνη, η οποία συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο».

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Σόιμπλε συντάσσεται με τη θέση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πολιτικό όραμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πριν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.

Δήλωσε πως έχει ανατεθεί σε ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, η εκπόνηση σχεδίου για τη δημοσιονομική ένωση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Υπερασπίζεται ακόμα την πολιτική της λιτότητας του Βερολίνου δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος» για την Ελλάδα ή την Ισπανία και «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις» για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υπογραμμίζει.

email
Πηγή άρθρου: skai.gr