Στο επίκεντρο του Euro Working Group το ελληνικό πρόγραμμα

 Euro Working Group

Στο επίκεντρο του Euro Working Group το ελληνικό πρόγραμμα.

Το περιεχόμενο του νέου προγράμματος θα παρουσιάσει σήμερα στο Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου. Οι 17 εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και λεπτομέρειες σχετικές με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του  Eurogroup Working Group θα εξετασθούν αναλυτικά οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της διετίας 2013 – 2014, τα διαρθρωτικά μέτρα που θέτει ως προαπαιτούμενες δράσεις η τρόικα, ζητήματα σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό ύψους 15 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, το μακροοικονομικό σενάριο για τη επόμενη τριετία και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, θα εξεταστούν οι προθέσεις όσον αφορά στην έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αλλά και το πώς θα υλοποιηθεί η διετής παράταση στην Ελλάδα, για να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους από την Ελλάδα, με ευνοϊκούς για τη χώρα μας όρους. Στόχος είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί νέο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του, αυτή τη φορά, ο επίσημος τομέας (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις).

Ειδικότερα, αναμένεται να εξεταστούν οι δυνατότητες δανεισμού της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα, στην τρέχουσα τιμή στην αγορά και υψηλότερης ονομαστικής αξίας, διαγράφοντας με τον τρόπο αυτό μέρος του χρέους.

Σημειώνεται πως το αργότερο έως το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου πρέπει να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Newsroom ΔΟΛ

email
Πηγή άρθρου: in.gr