Στο εξωτερικό αναζητούνται οι γονείς ανήλικης που άρπαξαν οι τσιγγάνοι

Στο εξωτερικό αναζητούνται οι γονείς ανήλικης που άρπαξαν οι τσιγγάνοι

Στο εξωτερικό αναζητούνται οι γονείς ανήλικης που άρπαξαν οι τσιγγάνοι

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν πως δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν το κοριτσάκι γεννήθηκε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, Βασίλσης Χαλάτσης, οι δυο «γονείς» έχουν τρεις οικογενειακές μερίδες, η πρώτη με έξι παιδιά και η δεύτερη με τέσσερα για τη γυναίκα, και η τρίτη μερίδα με τέσσερα παιδιά για τον άνδρα.

Η φερόμενη δε ως «μητέρα» της ανήλικης με τα ξανθά μαλιά και τα μπλέ μάτια, φέρεται να έχει «γεννήσει» τρία παιδιά, σε τρείς μήνες!

Είπε, επίσης, ότι όταν έγινε η έρευνα στον οικισμό των Φαρσάλων υπήρχαν τέσσερα παιδιά, ένα αγοράκι και τρία κοριτσάκια, μεταξύ αυτών και η «Μαρία», όπως ονομάζουν το κορίτσι.

Πλέον, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, ερευνούν πώς το ζευγάρι των τσιγγάνων είχε στην κατοχή του τόσα πιστοποιητικά γέννησης, καθώς και για την ανεύρεση των υπολοίπων παιδιών που έχει δηλώσει, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση γενετικού υλικού.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας, το ζευγάρι των τσιγγάνων, ηλικίας 39 χρόνων ο άντρας και 40 η γυναίκα, όταν προσήχθησαν στην Ασφάλεια Λάρισας, έδιναν διάφορες αντικρούμενες εκδοχές για την καταγωγή του κοριτσιού.

Έτσι διατάχθηκε από τον εισαγγελέα εξέταση DNA, από τα αποτελέσματα των οποίων διαπιστώθηκε ότι η ανήλικη καμία σχέση δεν είχε με το ζευγάρι που εμφανιζόταν ως «γονείς» του…

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη, αναφέρονται τα εξής:

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προχθεσινής αστυνομικής επιχείρησης στον καταυλισμό ROMA των Φαρσάλων και κατά τη διάρκεια νομότυπης έρευνας στην οικία δύο ημεδαπών, ενός 39χρονου και μιας 40χρονης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι μαζί τους διέμενε ένα ανήλικο κορίτσι, ηλικίας τεσσάρων ετών περίπου.

Το κορίτσι έχει λευκή χροιά δέρματος, ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια, χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται πλήρως από αυτά των ανωτέρω, που φέρονται ως γονείς του.

Οι δύο ημεδαποί ROMA προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, που ακολούθησε, προέβαλλαν συνεχώς μεταβαλλόμενους ισχυρισμούς σχετικά με την απόκτηση του παιδιού, οι οποίοι εδραίωναν σφόδρα την πεποίθηση ότι το κορίτσι δεν είναι τέκνο των συγκεκριμένων γονέων.

Διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις DNA, από τα αποτελέσματα των οποίων δεν προκύπτει κληρονομική συμβατότητα, μεταξύ των γενετικών στοιχείων της ανήλικης και των γενετικών στοιχείων του 39χρονου και της 40χρονης.

Όπως προέκυψε από την πρόοδο των ερευνών, οι δύο ημεδαποί ROMA το έτος 2009 αφαίρεσαν, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το κορίτσι από τους βιολογικούς γονείς του, ενώ κατάφεραν να υφαρπάξουν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισής του.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η 40χρονη είναι κάτοχος δύο Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες , μία στο Δήμο Λαρισαίων , στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών κι ενός αγοριού και μία στο Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών .

Μάλιστα, με αυτές τις οικογενειακές μερίδες «εμφανίζεται» η 40χρονη, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το έτος 1993 (από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο), να έχει γεννήσει τρία παιδιά και σε ακόλουθο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά. Όσον αφορά στον 39χρονο, προκύπτει ότι αυτός διατηρεί και τρίτη οικογενειακή μερίδα στο Δήμο Φαρσάλων, στην οποία εμφαίνεται ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ημεδαποί ROMA κατάφεραν να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) με τα στοιχεία του ανήλικου κοριτσιού.

Σε βάρος των ανωτέρω, οι οποίοι συνελήφθησαν, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.

Στο ανήλικο κορίτσι παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, μετά από αίτημα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, εκδόθηκε διάταξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, με την οποία αφαιρέθηκε προσωρινά η επιμέλεια της ανήλικης από τους δύο ROMA και το κορίτσι χθες (17-10-2013) παραδόθηκε στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ σε αυτές συνδράμουν συναρμόδιες Υπηρεσίες στο πλαίσιο της εθνικής και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Ύστερα από προφορική εντολή του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες του κοριτσιού και παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε να τηλεφωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410-683171 και 2410-683184-5, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Δήμος Αθηναίων: Απαρχαιωμένο το σύστημα δήλωσης γεννήσεων

Εν τω μεταξύ, «εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων το νομικό καθεστώς, που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων, με αφορμή την υπόθεση του μικρού κοριτσιού, καθώς η ληξιαρχική πράξη γέννησης του είχε εκδοθεί από τον δήμο Αθηναίων.

Όπως δηλώνει η δημοτική Αρχή, «με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων, που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού.

» Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου».

Από τον δήμο Αθηναίων, τονίζεται ότι η δημοτική Αρχή θα περιμένει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η «οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων».

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr