Στουρνάρας: Επένδυση για την επόμενη γενιά τα μέτρα

Ι.Στουρνάρας

Ο Γ.Στουρνάρας.

Για επένδυση αυτής της γενιάς για την επόμενη έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις αποφάσεις και τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση

Αρνήθηκε πως υπάρχει πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45% ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Προτάθηκε, όπως σημείωσε μιλώντας στους “Νέους Φακέλους” του ΣΚΑΪ, μία νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές, με την τρόικα να αντιπροτείνει ισοδύναμη κλίμακα όπου εμφανιζόταν συντελεστής 45%, παράλληλα με μείωση 1.500 ευρώ για όλους, κάτι το οποίο δεν επισημάνθηκε.

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα για το επίδομα τέκνων διευκρίνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει το φορολογικό σύστημα με βάση συστήματα προηγμένων χωρών, τονίζοντας πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η τροποποίηση που επιχειρείται στο επίδομα τέκνων δεν είναι άδικη, προσπαθεί να δημιουργήσει στο εξής πιο στοχευμένα επιδόματα, ξεκαθάρισε.

“Βάζουμε εισοδηματικό κριτήριο μέσω ΟΓΑ”, σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν οι τρίτεκνοι να παίρνουν επίδομα χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Επισήμανε παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα εντός του 2013 αν πετύχουμε τους στόχους, υποστηρίζοντας πως η χώρα μπορεί να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα εντός του επόμενου έτους και ενδεχομένως να είναι δυνατόν το 2014 τα μέτρα να είναι ηπιότερα.

Αν ωστόσο “νερώσουμε το κρασί μας – για παράδειγμα – για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει πίεση για παραπάνω μέτρα”, υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση εντός του 2013, με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για συγκεκριμένο νούμερο.

Αναφορικά με τις αποφάσεις και τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση έκανε λόγο για “επένδυση της δικής μας γενιάς για την επόμενη”. “Κάναμε λάθη, αυξήσαμε μισθούς υπερβολικά και πρέπει να τα διορθώσουμε”, προσέθεσε, παραδεχόμενος ότι ακόμα και ο ίδιος έχει κάνει λάθη.

“Στη χώρα αυτή έχουμε υποφέρει από λαϊκισμό και διγλωσσία”, τόνισε, ενώ συμπλήρωσε – αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα – ότι θέλει να πιστεύει πως “αρχίζει να επικρατεί η φωνή της λογικής”.

“Πιστεύω στην ιστορία, καθώς έχει υποδείξει ότι τα πράγματα εξελίσσονται ορθολογικά. Δεν πρέπει να διακυβεύουμε την επιτυχία, γυρίσαμε τον κάβο αλλά δεν έχουμε βγει από φουρτούνα”, δήλωσε με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Επισήμανε παράλληλα πως η χώρα θα βγει από την κρίση, ενώ θα επιστρέψουν τα κεφάλαια μόλις τελειώσει μια για πάντα η “δραχμοφοβία”, όπως την αποκάλεσε.

Από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, τόνισε, παραπέμποντας στην επόμενη Σύνοδο για τις τελικές αποφάσεις.

Ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί πολιτική εντολή για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα κρίνουν ανεξάρτητα εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Κατά το πρόσφατο μαραθώνιο Eurogroup οι τόνοι υπήρξαν δραματικοί, προσέθεσε, δηλώνοντας πως στη συνάντηση ισχυρίστηκε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία “η Ελλάδα σε λίγο διάστημα δεν θα ανήκει στη Δύση”, καθώς θα αναγκαστεί να βρει χρήματα από αλλού.

Εάν το Eurogroup δεν κατέληγε σε συμφωνία η Ελλάδα θα κατέρρεε πλήρως, συνέχισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες, το τρόφιμα και τα φάρμακα.

“Θα γινόμασταν Ιφιγένεια προς παραδειγματισμό”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ευρώπη θα προχωρούσε προς μία ομοσπονδιοποίηση χωρίς την Ελλάδα.

email
Πηγή άρθρου: news247.gr