Διεθνές ινστιτούτο υπολογίζει το ετήσιο κόστος φόρτισης ενός iPad στα $1,36

 iPad

Διεθνές ινστιτούτο υπολογίζει το ετήσιο κόστος φόρτισης ενός iPad στα $1,36

Οι κάτοχοι iPad που φορτίζουν το tablet τους κάθε δεύτερη μέρα, θα πρέπει να υπολογίζουν ότι θα πληρώσουν 1,36 δολάρια το χρόνο για την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας, EPRI.

Η ανάλυση δείχνει ότι κάθε μοντέλο iPad καταναλώνει λιγότερο από 12kWh κατά τη διάρκεια ενός έτους, με μια πλήρη φόρτιση μέρα παρά μέρα. Συγκριτικά, μια τηλεόραση plasma 42 ιντσών καταναλώνει 358kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Η αξιολόγηση διενεργήθηκε για να καθορίσει τις απαιτήσεις φορτίου, την ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία των ολοένα δημοφιλέστερων iPad.

To Ινστιτούτο συνυπολόγισε ότι η Apple έχει ανακοινώσει πωλήσεις 67 εκατομμυρίων iPad παγκοσμίως και εκτίμησε ότι η μέση ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία όλων των iPad του κόσμου είναι 590 γιγαβατώρες (GWh). Εάν οι πωλήσεις των iPad τριπλασιαστούν σε δύο χρόνια, η τροφοδότησή τους θα απαιτούσε ενέργεια από δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 250 μεγαβάτ, με βαθμό χρήσης 50%. Ο τετραπλασιασμός των πωλήσεων των iPad σε δύο χρόνια, θα απαιτούσε την ενέργεια που παράγεται από τρεις μονάδες παραγωγής 250MW.

Εάν η “iPadμάνια”, που εκφράζεται όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια, τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 250MW θα αρκούσαν για να τα τροφοδοτούν κάθε χρόνο.

O Mark McGranaghan, αντιπρόεδρος του τμήματος παροχής και αξιοποίησης ενέργειας στο Ινστιτούτο, σχολίασε τις εκτιμήσεις δικαιολογώντας το σκεπτικό πίσω από την διενέργειά της ανάλυσης αυτής: «καθώς οι τεχνολογίες αλλάζουν, αναμένουμε να δούμε σημαντικές αλλαγές στην κατανάλωση ενέργειας.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για το πως η μετατόπισή μας από το desktop, στο laptop και στις φορητές συσκευές θα επηρεάσουν την χρήση ενέργειας και τις απαιτήσεις σε ηλεκτρισμό στην εποχή της πληροφορίας. Με λιγότερο από ένα σεντ ανά φόρτιση, δίνουν νέο νόημα στην φράση “a penny for your thoughts” (μια δεκάρα για τις σκέψεις σου)», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κος McGranaghan σημείωσε επίσης ότι, οι αλλαγές στην τεχνολογία των μπαταριών και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών θα επηρεάσουν τις απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι μετρήσεις μας, είπε, δείχνουν ότι τα νέα iPad θα καταναλώνουν 65% περισσότερη ενέργεια το χρόνο. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως οι καλύτερες μπαταρίες, τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις στις ρυθμίσεις των συσκευών θα επηρεάσουν την κατανάλωση ενέργειας συνολικά, κατέληξε.

Η ανάλυση του ERPI έδειξε επίσης ότι το iPhone 3G καταναλώνει 2,2kWh κάθε χρόνο, με ετήσιο κόστος 0,25 δολάρια.

Άλλα προϊόντα που μετρήθηκαν ήταν laptop -υπολογίζεται ότι ξοδεύουν 72,3 kWh το χρόνο, με κόστος 8,31 δολάρια- και λαμπτήρες φθορισμού 60W -14kWh και 1,61 δολάρια σε ενέργεια το χρόνο.

To EPRI διεξήγαγε την ανάλυση στο Knoxville, στο Τενεσί των ΗΠΑ, στο εργαστήριο. Οι δαπάνες διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί.

email
Πηγή άρθρου: in.gr