Επανεμφάνιση του “Ιού της Αστυνομίας” – Αντιμετώπιση

Ελληνική Αστυνομία

Ελληνική Αστυνομία

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες ότι το κακόβουλο λογισμικό, με την ονομασία “Ransomware” ή κοινώς “ιός των 100 ευρώ”, που εξακολουθεί να εμφανίζεται στο διαδίκτυο, παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω λογισμικό έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας – παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Παρακαλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων – πληρωμές. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.

Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

Kακόβουλο λογισμικό

Εμείς να σας ενημερώσουμε ότι ο παραπάνω ιός δεν είναι και τόσο “κακόβουλος” πέρα από την εντυπωσιακή του εμφάνιση και δεν προχωράει σε καταστροφή αρχείων του υπολογιστή. Ένας τεχνικός μπορεί πολύ εύκολα να τον απομακρύνει χωρίς να πάθετε καμία ζημιά στον υπολογιστή σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αφαιρέσουμε τον συγκεκριμένο ιό. Σας προτείνουμε την πιο απλή διαδικασία για όσους έχουν κάποιες βασικές γνώσεις από υπολογιστή.

Μπορείτε να μπείτε σε Safe Mode ( συνήθως μπαίνουμε πατώντας κατά τη εκκίνηση F2 ή F8 ).

malwarebytes-anti-malware-22-600x458

Eκεί τρέχουμε το  πρόγραμμα Malwarebytes Anti-Malware το οποίο τον βρίσκει και τον απομακρύνει. Εάν δεν έχετε εγκατεστημένο το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε στο http://download.cnet.com/Malwarebytes-Anti-Malware/3000-8022_4-10804572.html

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team