Εξουδετερώθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς Spam στον κόσμο

Spam in mailbox

Spam in mailbox

Όπως μετέδωσε το CNN, ένα από τα ισχυρότερα botnets στον κόσμο τέθηκε εκτός λειτουργίας από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το επονομαζόμενο Grum εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 και θεωρείται υπεύθυνο για το 50% των συνολικών μηνυμάτων spam σε όλο το Διαδίκτυο.

Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν οι ειδικοί «κατέβασαν» τους servers που διαχειρίζονταν το botnet σε Ολλανδία και Παναμά, οι οποίοι υπολογίζεται ότι διακινούσαν 18 δισεκατομμύρια spam emails ημερησίως. Στη συνέχεια οι διαχειριστές του Grum έθεσαν σε λειτουργία εφτά νέους servers σε Ρωσία και Ουκρανία, αλλά η εταιρεία ασφαλείας FireEye, κατάφερε να τους εξουδετερώσει καθώς συνεργάστηκαν με τους τοπικούς παρόχους Internet για τον εντοπισμό τους.

Τονίζεται ότι τα περισσότερα botnets έχουν την τάση να επιστρέφουν σε μερικές εβδομάδες, ωστόσο οι ειδικοί δεν παύουν να θεωρούν την εξουδετέρωση του Grum ως μια τεράστια νίκη.

Ο Atif Mushtaq της FireEye υποστήριξε ότι «το δύσκολο δεν είναι η δημιουργία ενός νέου server. Θα πρέπει να στήσουν μια εντελώς καινούρια καμπάνια και να μολύνουν εκατοντάδες χιλιάδες νέα συστήματα αν θέλουν να δημιουργήσουν ξανά κάτι σαν το Grum. Όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνουν από το μηδέν. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ήταν γραμμένο το κακόβουλο λογισμικό για το Grum, όταν ο master server εξουδετερωθεί, οι μολυσμένοι υπολογιστές δε μπορούν να συνεχίσουν να αποστέλουν spam ή να επικοινωνούν με το νέο server.»

email
Πηγή άρθρου: lifo.gr