Γιατί έκλεισε το Megaupload

Megaupload

Megaupload (Πηγή φώτο:sodahead.com)

Mια ροζ Cadillac του 1959, μια Rolls Royce Phantom, ένα πυροβόλο όπλο, 11 εκατομμύρια δολάρια σκορπισμένα σε διάφορους λογαριασμούς. Αυτά είναι τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που κάνει η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας με βάση τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ για τον Kim Schmitz, ή Kim Dotcom, ιδρυτή του Megaupload.com, που έχει πλέον «κατέβει». Ο 38χρονος αντιμετωπίζει κατηγορίες που μπορούν να τον οδηγήσουν στη φυλακή για 20 χρόνια.

Ο Schmitz είναι γνωστός ως ο χάκερ, ο οποίος, σύμφωνα με τη Le Monde ισχυρίζεται ότι έχει διεισδύσει σε συστήματα υπολογιστών εξαιρετικά εκλεπτυσμένα, όπως η NASA. Το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είπε ότι μπορεί με την ομάδα του, τους YIHAT (Νεαροί Ευφυείς χάκερ κατά της τρομοκρατίας) να διεισδύσουν στους λογαριασμούς του Οσάμα μπιν Λάντεν. Το ταλέντο του πάντως αμφισβητήθηκε από πολλούς στην κοινότητα των χάκερς.

Αγοράζοντας και πουλώντας εταιρίες του διαδικτύου ο Σμιτ έφτασε το 2005 στην ίδρυση της Megaupload Limited, την οποία μετέφερε το 2010 στη Νέα Ζηλανδία για να την εγκαταστήσει σε κτήριο που αγόρασε έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια χρονιά στα χέρια των αμερικανικών αρχών έπεσε ένα mail του Schmitz στο οποίο εξέφραζε την ανησυχία του για την εντατικοποίηση των ελεγχων κατά της πειρατείας στις ΗΠΑ. “Αυτό είναι ανησυχητικό για το μέλλον των επιχειρήσεων μας”, έγραφε. “Πρέπει να αναθέσουμε σε τρίτους τις εταιρίες μας, στον Καναδά ή το Χονγκ Κονγκ”.

Διατεινόταν ότι πλήρωνε κανονικά τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, δίνοντας σε αυτούς το 90% των εσόδων του site και μάλιστα είχε φτιάξει και το τραγούδι του Megaupload με δηλώσεις γνωστών σταρ όπως οι Kanye West , Alicia Keys και will.i.am.

Το εκθειαστικό για την εταιρία του video δεν πρόλαβε να παίξει πολύ αφού πρόλαβε να το «κυνηγήσει» η Universal που είχε πρώτα εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτό ότι δεν είχε εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη τους για την προβολή του.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Σμιτ ότι πλήρωνε κανονικά τα δικαιώματα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβαινε με αποτέλεσμα το FBI και η αμερικανική Δικαιοσύνη να κρίνουν το Megaupload, ως μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Πηγή άρθρου: lifo.gr