Οι δρόμοι του πουθενά στο iPhone

Οι δρόμοι του πουθενά στο iPhone

Οι δρόμοι του πουθενά στο iPhone.

Ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος για να πάτε από την Αθήνα στην Κρήτη; Μα, φυσικά, μέσω… Τουρκίας! Πρόκειται για τη διαδρομή που προτείνουν οι νέοι χάρτες της Apple, οι οποίοι διατίθενται από την περασμένη Τετάρτη με την τελευταία έκδοση του λογισμικού της εταιρείας για τις συσκευές iPhone, iPad και iPod Touch.

Μία μόλις εβδομάδα μετά την παρουσίαση του iPhone 5, η Apple ήρθε αντιμέτωπη με την οργή χιλιάδων κατόχων συσκευών της σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαπίστωσαν τερατώδη λάθη, ανακρίβειες και ελλείψεις στη νέα χαρτογραφική υπηρεσία Apple Maps.

Οι χάρτες της Apple έχουν… εξαφανίσει ολόκληρες πόλεις, έχουν «μετακομίσει» περιοχές χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική τους θέση και εμφανίζουν κτίρια και μνημεία σε διαφορετικά σημεία από αυτά στα οποία βρίσκονται.

Σύμφωνα με τις δοκιμές που έκαναν οι διαχειριστές του ιστότοπου iphonehellas.gr, όταν ο χρήστης ζητεί από την υπηρεσία να του υποδείξει τη διαδρομή από την Αθήνα ώς την Κρήτη, η Apple τον στέλνει – κυριολεκτικά – μέσω… Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Προποντίδας, Σμύρνης και Μαρμαρίδας, αντί να προσδιορίσει τη διαδρομή ακτοπλοϊκώς, μέσω Πειραιά.

Αντίστοιχη γκάφα παρατηρείται και στη διαδρομή Αθήνα-Ιωάννινα: η Apple βάζει τον χρήστη να κάνει κύκλο, αγνοώντας τη διαδρομή Κόρινθος-Ρίο-Αντίρριο.

«Τραγική αλλαγή με τους χάρτες. Περιμένουμε να έχουν και για την Ελλάδα σωστά αποτελέσματα αναζήτησης και απεικόνισης», σχολιάζει ένας χρήστης του iphonehellas.gr. «Απογοητεύτηκα τώρα με τους χάρτες, εάν είναι έτσι όπως δείχνει η παρουσίαση. Προτιμώ αυτούς της Google ή το Navigon», σημειώνει ένας άλλος.

Παιδαριώδη λάθη καταγράφονται και στους χάρτες πολλών ακόμη κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής, προκαλώντας την μήνιν των κατόχων συσκευών της Apple. Από τους χάρτες απουσιάζουν ολόκληρες πόλεις, άλλες εμφανίζονται σε λάθος σημείο ή έχουν αλλάξει όνομα, ενώ ορισμένες περιοχές δεν φαίνονται στις αεροφωτογραφίες, διότι σκεπάζονται από σύννεφα!

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ! Μεταξύ των «μαργαριταριών» της εφαρμογής Apple Maps συγκαταλέγονται η… μετακόμιση του Λονδίνου στον Καναδά, η μετατροπή του σιδηροδρομικού σταθμού του Ελσίνκι σε πάρκο και η εξαφάνιση του Αγάλματος της Ελευθερίας από τη Νέα Υόρκη!

Οι ελαττωματικοί χάρτες της Apple προκάλεσαν και την παρέμβαση της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία διαμαρτυρήθηκε στην εταιρεία επειδή εμφανίζει ένα δημοτικό αγρόκτημα στο Δουβλίνο ως αεροδρόμιο.

Τα λάθη έβαλαν «φωτιά» στο twitter και στο facebook, με χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο να υποστηρίζουν ότι οι λανθασμένες πληροφορίες στους χάρτες αποπροσανατολίζουν τους χρήστες.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να αναβαθμίσουν το λογισμικό της συσκευής τους μέχρι η Google να αναπτύξει τη δική της εφαρμογή για χάρτες που θα είναι συμβατή με το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple.

Η εφαρμογή Apple Maps είναι προεγκατεστημένη στο iOS 6. Οι προηγούμενες εκδόσεις του λογισμικού περιελάμβαναν μια εφαρμογή που χρησιμοποιούσε τα δεδομένα της χαρτογραφικής υπηρεσίας Google Maps. Τον περασμένο Ιούνιο η Apple είχε ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει την εφαρμογή της Google, αναπτύσσοντας τη δική της αντίστοιχη υπηρεσία.

Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα διεθνών MME, μέχρι χθες το βράδυ η Apple δεν είχε πάρει θέση για το πρόβλημα.

email